ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Γερμανικά «εύσημα» για την ελληνική πρωτιά

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Γερμανικά «εύσημα» για την ελληνική πρωτιά
AP Photo/Petros Giannakouris

Το δρόμο για την ανάκαμψη του τουρισμού σε περιβάλλον ασφάλειας έρχεται να χαράξει το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, με την Ελλάδα σταθερά στην πρώτη γραμμή να έχει ανοίξει ήδη από σήμερα, Τρίτη 1η Ιουνίου, τη «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για ένα «ελεύθερο» ευρωπαϊκό καλοκαίρι.

Με τις «μηχανές» του τουρισμού να «ζεσταίνονται» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως διαφαίνεται και από στοιχεία τουριστικών κρατήσεων, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη ομάδα κρατών-μελών της ΕΕ που εκδίδει το πιστοποιητικό από σήμερα -ένα μήνα πριν την επίσημη έναρξη ισχύος του την 1η Ιουλίου- μαζί με Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Κροατία, Πολωνία και Τσεχία.

Στοχεύοντας να δώσει νέα ώθηση στα ταξίδια, τις αερομεταφορές και τον τουρισμό, και αποκαθιστώντας τις ελεύθερες μετακινήσεις με ασφάλεια, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid έχει ως «σύμμαχο» την επιτάχυνση της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, καθώς και την παράλληλη πιστή τήρηση όλων των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα «εκτροχιαστεί» η σταδιακή πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, διαθέτουν αρνητικό PCR test, ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από τον κορωνοϊό, μέσω της ιστοσελίδας eudcc.gov.gr.

Ζητούμενο, «ένα πιο ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά χθεσινή εισαγωγική τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία που διανύθηκε προς την τελική έγκριση του πιστοποιητικού στην αρχή της αμοιβαιότητας -δηλαδή αν η Ελλάδα ζητάει από κάποιον να έρθει με τεστ αντιγόνου, αντίστοιχο να είναι και το αίτημα της χώρας προέλευσης

Από πλευράς του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, διευκρίνισε σήμερα πως ««αυτός ο ένας μήνας μέχρι την 1η Ιουλίου θα έχει έναν κάποιο πειραματικό χαρακτήρα». Επίκειται να ανακοινωθεί ποιες χώρες θα το δέχονται και οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτές δίχως περιορισμούς· πρόκειται για μία διαδικασία μίας με δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Γερμανία

«Εύσημα» για την ελληνική προετοιμασία και ετοιμότητα για την εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid έρχονται, εν τω μεταξύ, από τη Γερμανία και τις σελίδες της εφημερίδας Tagesspiegel.

«Η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα!», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας, σε αντιπαραβολή ιδίως με τη διαδικασία ψηφιοποίησης στη Γερμανία.

«Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η εφαρμογή του πιστοποιητικού στην Ελλάδα δείχνει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα ιδίως στην Γερμανία σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση. Σε αντίθεση με την Γερμανία, οι εμβολιασμένοι στην Ελλάδα έχουν ήδη λάβει έναν κωδικό QR που μπορεί να αποθηκευτεί σε κινητό τηλέφωνο. Η σχετική ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα λειτουργεί ήδη» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ο ζήλος με τον οποίο η Ελλάδα βιάζεται να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή έχουν αρνητικό τεστ δεν είναι τυχαίος. Στις αρχές του έτους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που πίεσε για την εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού -πολύ πριν από το καλοκαίρι- λόγω της οικονομικής σημασίας του τουριστικού τομέα για τη χώρα του» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ευνοϊκά είναι την ίδια στιγμή τα στοιχεία που έρχονται από τον Γερμανικό Ταξιδιωτικό Σύνδεσμο (DRV), καθώς όπως αναφέρει στην κορυφή των τουριστικών κρατήσεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ισπανία.

Σύμφωνα επίσης με την Lufthansa, καταγράφεται αύξηση σε μεσογειακούς τουριστικούς προορισμούς και η αεροπορική εταιρεία το αμέσως προσεχές διάστημα θα επαναφέρει σε λειτουργία επιπλέον 50 αεροσκάφη.

«Εδώ και οκτώ εβδομάδες αυξάνονται σταθερά οι κρατήσεις εισιτηρίων. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η πιο δυναμική από τον Απρίλιο του 2020, ενώ για πτήσεις εντός Ιουλίου και Αυγούστου η ζήτηση είναι έως και δέκα φορές υψηλότερη σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από τέσσερις εβδομάδες» δήλωσε το μέλος του ΔΣ της εταιρίας, Χάρι Χομάιστερ, επισημαίνοντας ότι για ορισμένους προορισμούς η ζήτηση έχει ξεπεράσει ακόμη και τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η «ακτινογραφία» του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid

Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι η απόδειξη ότι ένα πρόσωπο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση PCR με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε τέλος έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Οι πολίτες μπορούν να εισέλθουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδώσουν το πιστοποιητικό χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Η γνησιότητα του πιστοποιητικού θα ελέγχεται στα σύνορα μέσω κωδικού QR.

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες, δηλαδή ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, και οι πολίτες θα μπορούν να το λαμβάνουν στις εξής περιπτώσεις:

  • Αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι
  • Αν έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες
  • Αν έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού τις τελευταίες 72 ώρες.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.

Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Να σημειώσουμε ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Επίσης δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία ρυθμίζει τα ζητήματα του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID.

Πώς θα λειτουργεί;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Τι θα βεβαιώνει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

- έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή

- έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή

- έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί:

- αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή

- αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή

- αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους.

Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.

Τι μορφή θα έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί.

Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ.

Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Πότε τίθεται σε εφαρμογή;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021.

Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.

Η εφαρμογή του σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορώ να μετακινηθώ;

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ.

Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.

Ποια προσωπικά μου δεδομένα θα περιλαμβάνει;

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ