ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε δύο φάσεις θα ανοίξει ο εμβολιασμός των 18-29 με όλα τα σκευάσματα

Κορωνοϊός: Σε δύο φάσεις θα ανοίξει ο εμβολιασμός των 18-29 με όλα τα σκευάσματα
AP Photo

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση, τονίζοντας πως είναι εντυπωσιακοί οι ρυθμοί με τους οποίους κινούμαστε. Παράλληλα ενημέρωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό των ηλικιών 18 έως 29 ετών με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Όπως είπε, αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις, πρώτα για τους 25-29 και μετά για τους 18-24.

.

Ο υπουργός ξεκίνησε αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, λέγοντας πως καταγράφηκε υποχώρηση κάτω από τα 2.000 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Όπως είπε, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Τσιόδρα, ο επταημέρος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι χθες ήταν 1.472 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, υποχωρώντας για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κάτω από τα 2.000 κρούσματα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η διάμεση ηλικία υποχώρησε στα 36 έτη, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες.

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα είναι 14.371, ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά κάτω από 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Πολιτική Προστασία.

Στη συνέχεια είπε πως όλες οι περιφέρειες παρουσιάζουν αποσταθεροποίηση έως μείωση των κρουσμάτων, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει υποχωρήσει. Ο κ. Κικίλιας έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο υπουργός τόνισε πως θα ξεπεράσουμε τους 102.000 εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση, ενώ ανέφερε ότι συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 5,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 35,51%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 20,39% του ενήλικου πληθυσμού. «Έχουμε ξεπεράσει το 20% των πλήρως εμβολιασμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το πότε θα «ανοίξουν» τα ραντεβού και με Pfizer και Moderna για τις ηλικίες άνω των 18, ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε πως την άλλη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για ημερομηνίες. Είπε, ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει σε δύο φασεις, πρώτα για τους 25-29 και μετά για τους 18-24.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» για τον καθολικό εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων των νησιών, ο μέσος όρος των πολιτών στα νησιά που έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου αγγίζει το 40% ενώ ο μέσος όρος πλήρως εμβολιασμένων σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 27%.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα νησιά με την μεγαλύτερη πληρότητα στα ραντεβού εμβολίων είναι τα εξής: Λευκάδα, Θάσος, Πάρος, Μύκονος και Σαλαμίνα.

«Ειναι εντυπωσιακοί οι ρυθμοί με τους οποίους κινούμαστε στον εμβολιασμό, γνωρίζετε και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στη δέσμευση της πολιτείας για τους πολίτες που είναι κατάκοιτοι.

Ερωτηθείς σχετικά με νέες μελέτες που βλέπουν το φως και αφορούν την ασφάλεια των εμβολίων, τόνισε ότι μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα, σε μικρό χρόνο, κατάφερε να παράξει πιστοποιημένο και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μιλώντας για μια ακόμη φορά για τις ευεργετικές ιδιότητες του εμβολιασμού.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που πιθανώς συνδέονται με το εμβόλιο της Pfizer που εξετάζονται στο Ισραήλ, είπε ότι αυτό δεν επηρεάζει το δικό μας εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα

Σήμερα, Τετάρτη 2 Ιουνίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.381, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 405.542 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 37 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.863 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.85 (95%Crl: 0.16 - 1.55).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.145 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (60.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.462 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 198 (ημερήσια μεταβολή +14.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι
194 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ