ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεμιστοκλέους: Εντός του Ιουνίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός κατ' οίκον

Κορωνοϊός - Θεμιστοκλέους: Εντός του Ιουνίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός κατ' οίκον
INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ αναφέρθηκε και στο πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατ’οίκον.

«Είμαστε κοντά στο να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς κατ' οίκον και ευελπιστούμε να αρχίσουν εντός Ιουνίου» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους στον ΣΚΑΪ 100.3.

Ανέφερε δε πως πρωταθλητές στον εμβολιασμό αναδεικνύονται οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 75-79 ετών. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι ακόμη και στις ομάδες που άνοιξαν πρόσφατα η συμμετοχή πάει πολύ καλά.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των νέων 18 έως 29 ετών με τα mRNA εμβόλια, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σε δύο φάσεις και εκτίμησε ότι σύντομα μπορεί να ανοίξει η ομάδα 25-29 ετών με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται την επόμενη εβδομάδα

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εμβολιασμό παιδιών, ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάμε για παιδιά δημοτικού, αλλά ηλικίας 12- 15 ετών. Πρόσθεσε ότι όταν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δώσει το πράσινο φως, τότε η σύσταση θα είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» πατάει γκάζι

Επιταχύνεται ο ρυθμός εμβολιασμών στη χώρα μας, όπου πλέον εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικες πολίτες άνω των 18 ετών, και με τους νέους να αποτελούν «οδηγούς» της όλης προσπάθειας για το χτίσιμο του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας», αφού η ανταπόκρισή τους είναι εντυπωσιακή.

Κάνοντας έκκληση για μία ακόμη φορά σε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση: «Είναι εντυπωσιακοί οι ρυθμοί με τους οποίους κινούμαστε στον εμβολιασμό, γνωρίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ειδικότερα, με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 35,51%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 20,39% του ενήλικου πληθυσμού. «Έχουμε ξεπεράσει το 20% των πλήρως εμβολιασμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κικίλιας, το 40% των κατοίκων των νησιών είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση – σε σχέση με 22% που ήταν το ποσοστό αυτό πριν ξεκινήσει στοχευμένα η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» - και 27% πλήρως εμβολιασμένοι (13% πριν την έναρξη της επιχείρησης).

Η σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά στην επικράτεια είναι ακόμη πιο θετική για τον ρυθμό θωράκισης των νησιωτικών περιοχών. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην επικράτεια είναι 35,5% ενώ στη νησιωτική χώρα είναι 40%. Πλήρη ανοσία έχει στην επικράτεια το 20,39% ενώ στα νησιά το 27% του πληθυσμού.

Μάλιστα, σε ορισμένα νησιά η πληρότητα των ραντεβού για εμβολιασμούς φτάνει το 100%. Ενδεικτικά, ο υπουργός Υγείας ανέφερε το «καλό παράδειγμα» των κατοίκων της Λευκάδας, της Θάσου, της Πάρου, της Μυκόνου και της Σαλαμίνας, που συμμετέχουν στον εμβολιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ