ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κρήτη - Τι λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊός: Συναγερμός για νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κρήτη - Τι λένε οι ειδικοί
Φωτογραφία αρχείου INTIME

Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές καθώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Μέχρι στιγμής η μετάλλαξη είχε εμφανιστεί σε χώρες όπως η Ρωσία και η Νορβηγία και υπάρχουν τουλάχιστον τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι Έλληνες που ζουν στο Ηράκλειο.

Προτεραιότητα για τις αρχές του νησιού είναι η ιχνηλάτηση προκειμένου να εντοπιστεί πώς οι τρεις άνθρωποι κόλλησαν την μετάλλαξη.

Ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε αμέσως και έχει ξεκινήσει ήδη την διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους ενώ τέθηκαν αμέσως σε καραντίνα.

Mιλώντας στο Cretalive.gr ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Ιολογικού εργαστηρίου της ιατρικής σχολής Γιώργος Σουρβίνος σημείωσε πως τα κρούσματα αφορούν σε Κρητικούς και όχι σε τουρίστες και τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο, και Βιάννο.

«Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Δεν είμαστε ανήσυχοι αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για δούμε πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις από τα εμβόλια» πρόσθεσε.

«Να συνεχίσουμε να εμβολιάζομαστε. Ο εμβολιασμός συνιστά φραγμό και εμπόδιο στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος.

Επεκτείνεται στην Κρήτη - Τι εκτιμούν οι ειδικοί

«Με τη βοήθεια της περιφέρειας έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία εδώ και παρακολουθούμε ήδη αυτή τη μετάλλαξη εδώ και 14 ημέρες και βλέπουμε ότι επεκτείνεται στην Κρήτη. Δηλαδή έχει αρχίσει και εγκαθίσταται αλλά όχι σε τραγικά υψηλά νούμερα. Ελάχιστος αριθμός», σημειώνει με τη σειρά του ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας Ιατρικής σχολής Κρήτης.

«Τα κρούσματα αυτά έχουν εντοπιστεί πριν από δύο εβδομάδες. Δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη αναρρώσει».

Τα περιστατικά αφορούν μόνιμους κατοίκους της Κρήτης και όχι τουρίστες, με τον ασθενή 0 να είναι πιθανόν ταξιδιώτης.

«Σίγουρα έχει έρθει από το εξωτερικό. Δεν δημιουργήθηκε εδώ αν αυτό εννοείτε. Τώρα το πώς ήρθε εδώ; Από κάποιον ταξιδιώτη προφανώς. Είτε Έλληνα, είτε ξένο. Και οι Έλληνες ταξιδεύουν πολύ, δεν είναι περίεργο», σημείωσε.

Όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, η νέα αυτή μετάλλαξη «δεν πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα αλλά πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή».

Για το νέο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε μίλησε στο OPEN η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τονίζοντας πως σε όλες τις χώρες εμφανίζονται μικρές ή μεγαλύτερες μεταλλάξεις.

«Όλα αυτά θέλουν περισσότερο έλεγχο κατά βάση τα εμβόλια που έχουμε είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις μεταλλάξεις», ανέφερε η καθηγήτρια.

«Χρειάζεται μία παρακολούθηση τόσο στα νέα κρούσματα, αν υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, όσο κι αν αυξάνεται στους νοσηλευομένους που σημαίνει πως μπορεί να προκαλεί μία βαρύτερη νόσηση», τόνισε ενώ πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό. Μπορεί να έχει υπάρξει κάποιος που ήρθε από το εξωτερικό που οδήγησε σε μεγαλύτερη διασπορά, ενώ δεν αποκλείεται να βρούμε περισσότερα άτομα με την συγκεκριμένη μετάλλαξη.Τα εμβόλια που διαθέτουμε είναι καλά και αποτελεσματικά στις νέες μεταλλάξεις. Τουλάχιστον με μεγάλη αντισωματική απάντηση ως προς τα εμβόλια αυτά είμαστε καλυμμένοι και δεν θα νοσήσουμε βαριά», κατέληξε.

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις

Παράλληλα, το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, έκανε γονιδιωματική ανάλυση σε 955 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 29 Μαρτίου έως 20 Μαΐου 2021.

Από τον έλεγχο των 955 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 664 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 251 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI).

Εκ των 664 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 663 αφορούν στο Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01) και 1 αφορά στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02), ενώ τα 251 δείγματα με στελέχη VUI αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K). Επιπλέον, αναδείχθηκαν 3 δείγματα με στέλεχος B.1.1.523 (Variant E484K), 4 δείγματα με στέλεχος AD.2, 1 δείγμα με στέλεχος Β.1.221 και 1
δείγμα με το στέλεχος C.36 (στέλεχος υπό παρακολούθηση, Variant Under Monitoring).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 14.240 δείγματα από εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση που έχουν απομονωθεί είναι το Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01), με ποσοστό 68,97%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 10,34% και το B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC 202012/02) με ποσοστό 0,55%.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 101 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 96 αφορούν στο Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC-202012/01), 3 στο B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC202012/02), 1 στο B.1.525 (Variant VUI-202102/03) και 1 στο Β.1.617.1 (VUI-21APR-01).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ