ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Συζητήθηκαν πέντε νέες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος των αδελφών Σιούφα

ΣτΕ: Συζητήθηκαν πέντε νέες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος των αδελφών Σιούφα
Intime

Η ακύρωση ή μη πέντε νέων πειθαρχικών ποινών που έχουν επιβληθεί σε βάρος της δικηγορικής εταιρείας «Σιούφας και Συνεργάτες», των αδελφών Γιώργου και Μάριου Σιούφα, καθώς και σε βάρος δύο συνεργατών τους, της Όλγας Ευτυχίδου και του Ανδρέα Σταματελάτου, συζητήθηκε την Πέμπτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όλες οι πειθαρχικές αποφάσεις που αφορούν δυο προσωρινές παύσεις των 6 μηνών η κάθε μια, πρόστιμα των 5.000 ευρώ για τον καθένα και ατομικές επιπλήξεις αποδίδουν στους αδελφούς Σιούφα και του συνεργάτες τους, ότι δεν δραστηριοποιούνται ως δικηγορική εταιρεία, αλλά ως εισπρακτική.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην 7μελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος Δημήτρης Σκαλτσούνης, εισηγήτρια η Ελένη Γεωργούτσου και βοηθός εισηγήτριας η Χριστίνα Τζέμου) οι συνήγοροι των αδελφών Σιούφα, υποστήριξαν ότι εάν δεν ακυρωθούν οι πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στους δύο μοναδικούς εταίρους της εταιρείας τότε η εταιρεία θα λυθεί και θα χαθεί η πελατεία της.

Ακόμη, υποστηρίχθηκε ότι το να επικοινωνεί τηλεφωνικά ο δικηγόρος με τον οφειλέτη (Τράπεζας, κ.λπ.) όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά επιβάλλεται και μπορεί να είναι σε όφελος του οφειλέτη. Επίσης, επικαλέστηκαν κακή σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων και μη έκδοση παραβόλου (80 ευρώ) κατά την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας.

Απο την πλευρά τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όσο και του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισημάνθηκε ότι η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων είναι όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων και ότι η έκδοση παραβόλου δεν προβλέπεται όταν η πειθαρχική καταγγελία, προέρχεται από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι οι αδελφοί Σιούφα από την οργάνωση και διοίκηση της εταιρείας τους έχουν οικονομικά οφέλη τα οποία έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα και υπερβαίνουν τους κανόνες της δικηγορικής δεοντολογίας.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχει συζητηθεί στο ΣτΕ και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί άλλης πειθαρχικής ποινής (6ης κατά σειρά) που έχει επιβληθεί στους αδελφούς Σιούφα, την εταιρεία τους και στη διευθύντρια των νομικών υπηρεσιών της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ