ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Τέταρτο κύμα τον χειμώνα εάν δεν «τρέξει» τώρα ο εμβολιασμός

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Τέταρτο κύμα τον χειμώνα εάν δεν «τρέξει» τώρα ο εμβολιασμός
AP Photo/Petros Giannakouris

Ή επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και βγάζουμε τις μάσκες ή θα έλθουμε ενώπιον τέταρτου κύματος της πανδημίας: Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλά για την καίρια σημασία να «τρέξουν» οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού προς κατάκτηση του τείχους ανοσίας, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί το επιθυμητό ποσοστό εμβολιασθέντων μέσα στο καλοκαίρι, τότε «είναι σχεδόν βέβαιο το τέταρτο κύμα» τον χειμώνα.

Η πορεία της πανδημίας δείχνει μεν σημάδια ύφεσης, ωστόσο δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επισήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μιλώντας το Σάββατο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα» είπε ο καθηγητής, τονίζοντας πως πρέπει να σπεύσουν όλοι αυτούς τους μήνες να εμβολιαστούν ακριβώς για να αποφύγουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας το χειμώνα, το οποίο και σε αντίθετη περίπτωση θεωρεί βέβαιο.

Ως προς το τείχος ανοσίας, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι εάν καταφέρουμε και φτάσουμε ποσοστό 60-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20-39 ετών, τότε θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας.

Για τις μεγαλύτερες ηλικίες ανέφερε πως έχει καλυφθεί μεν ένα αρκετά καλό ποσοστό, όμως θα πρέπει να αυξηθεί διότι τα άτομα προχωρημένης ηλικίας υφίστανται και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Το «ροκάνισμα», όπως είπε, στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες.

Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, «θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας», τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως αν στο σύνολο του πληθυσμού φθάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά.

Κατά τον ίδιο αυτό πρέπει να συμβεί πάση θυσία· σε αντίθετη περίπτωση, και εάν υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως θα είναι αναπόφευκτο ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον χειμώνα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο το τέταρτο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι» υπογράμμισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε παράλληλα πως στο τέλος Ιουλίου δεν θα υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία και τα κρούσματα κορωνοϊού θα έχουν πέσει κατά πολύ, συνεπώς μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, η στιγμή θα είναι κατάλληλη για να βγάλουμε τις μάσκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ