ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ για εξαγγελίες Μητσοτάκη: Πού είναι οι 1.500 ΜΕΘ; - «Όχι» στην απογύμνωση του ΕΣΥ

ΠΟΕΔΗΝ για εξαγγελίες Μητσοτάκη: Πού είναι οι 1.500 ΜΕΘ; - «Όχι» στην απογύμνωση του ΕΣΥ
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι κλίνες ΜΕΘ που θα λειτουργούν μετά τον έλεγχο της πανδημίας θα είναι περί τις 800 αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των 16.000 συμβασιούχων, προειδοποιώντας πως εάν απολυθούν με τη λήξη της σύμβασης -παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες- τότε θα μιλάμε για «απογύμνωση του ΕΣΥ».

«Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούσαν βάσει του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Υγείας στις 17 Μαΐου ανέρχονται σε 1.211, εκ των οποίων οι πέντε κλίνες είναι ιδιωτικές και οι 45 σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Στις 1.205 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούσαν 17 Μαΐου σε Γενικά και Στρατιωτικά νοσοκομεία περί τις 350 είναι προσωρινές ΜΕΘ που στήθηκαν εν μία νυκτί για τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Οι προσωρινές ΜΕΘ όπως θάλαμοι κλινικών, χειρουργικές σίγουρες, αίθουσες ανάνηψης, καρδιοχειρουργικές μονάδες και άλλες, σταδιακά κλείνουν και επιστρέφουν στη οργανική τους λειτουργία. Επίσης θα κλείσουν αρκετές κλίνες σε κανονικές ΜΕΘ επειδή δεν μπορούν να υποστηριχθούν με προσωπικό», προσθέτει.

«Πού είναι λοιπόν οι 1.500 κλίνες ΜΕΘ που είπε σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή;»

«Εξ άλλου με την υψηλή θνητότητα που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες σε ΜΕΘ νοσοκομείων -αυτοσχέδιες και μη- επιβεβαιώνεται ότι γενικώς ΜΕΘ δεν πρέπει να βαπτίζονται οι κλίνες αιθουσών με υποτυπώδη εξοπλισμό και λειψό, ανειδίκευτο προσωπικό. Οι κλίνες ΜΕΘ που θα λειτουργούν μετά τον έλεγχο της πανδημίας θα είναι περί τις 800», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Για τον εμβολιασμό των πολιτών

«Ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε σήμερα περισσότερο με τους 5 μόνο εμβολιασμένους ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ παρά με τους 387 ανεμβολίαστους», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

«Να αναζητηθούν οι λόγοι που δεν εμβολιάστηκαν παρότι ήρθε η σειρά τους. Είναι αρνητές του κορωνοϊού; Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο», εκτιμά.

«Δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν εμβολιαστικά κέντρα; Που ήταν οι υπηρεσίες του κράτους της τοπικής αυτοδιοίκηση να τους βοηθήσουν; Που ήταν οι κατ’ οίκον υπηρεσίες να πάνε σπίτι τους να κουβεντιάσουν να τους πείσουν και να τους βοηθήσουν στο κλείσιμο του ραντεβού; Όταν το πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο είναι δεκάδες χιλιόμετρα μακριά δεν είναι εύκολη η μετακίνηση στους ανήμπορους».

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

«Είναι χρέος και καθήκον όλων των υγειονομικών να εμβολιαστούν. Προστατεύουν τον εαυτό τους και τους ασθενείς. Χάσαμε 27 συναδέλφους από κορωνοϊό, χωρίς να χαρακτηρισθεί ο θάνατός τους εργατικό ατύχημα», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος και συμπληρώνει:

«Όμως είναι ψέματα τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών που διαρρέουν, αν και είναι υψηλότατα (85% και άνω). Δεν είναι μόνο όσοι εμβολιάστηκαν. Είναι και όσοι νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο και όσοι με ιατρική οδηγία δεν εμβολιάζονται».

Με πειθώ και όχι εξαναγκασμό όλοι οι υγειονομικοί θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος ζητά να δοθεί δεύτερη ευκαιρία με προτεραιότητα και όχι με ραντεβού «που πολλοί συνάδελφοι περιμένουν τη σειρά τους».

«Είμαστε ενάντια στην υποχρεωτικότητα, παραβιάζει συνταγματικές ελευθερίες. Εμβολιασμένοι και μη, τηρούμε τα μέτρα προστασίας για τη μη διασπορά του ιού. Εάν υπάρξουν κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα αρνητές του κορωνοϊού υπάρχουν τα πειθαρχικά όργανα να παραπεμφθούν για αυστηρή τιμωρία», τονίζει.

Για τις προσλήψεις προσωπικού

«Ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός 4.900 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και 600 μόνιμων γιατρών. Στη καλύτερη των περιπτώσεων θα έρθουν τέλος του άλλου χρόνου», συνεχίζει.

«Για να είναι ενίσχυση πρέπει να μονιμοποιηθούν ή έστω να παραταθούν οι συμβάσεις των 16.000 συμβασιούχων. Εάν απολυθούν με τη λήξη της σύμβασης παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τότε μιλάμε για απογύμνωση του ΕΣΥ», προειδοποιεί.

«Οι εξαγγελίες μέχρι τώρα είναι για συμμετοχή στο διαγωνισμό με αυξημένη μοριοδότηση. Αυτό σημαίνει απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ