ΕΛΛΑΔΑ

Απεργιακό συλλαλητήριο για το εργασιακό νομοσχέδιο στο Σύνταγμα

Απεργιακό συλλαλητήριο για το εργασιακό νομοσχέδιο στο Σύνταγμα
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Μετά την πρωινή μαζική κινητοποίηση, από νωρίς το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι, μπροστά στη Βουλή.

«Παρά τις απειλές, τα ψέματα, τις συκοφαντίες, την καταστολή οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βγαίνουν πιο δυνατοί από αυτή τη μάχη», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην απεργιακή συγκέντρωση Συνδικάτων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών στο Σύνταγμα, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Θα γυρίσουμε στο μεσαίωνα» υποστήριξαν τα μέλη του ΠΑΜΕ, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργήσει «καταστάσεις σκλάβων του 21ου αιώνα».

Eργατικά συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, εργαζόμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι κάνουν λόγο για απορρύθμιση ή ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, των συνθηκών εργασίας, των αντίστοιχων δικαιωμάτων, καθώς και του χρόνου εργασίας, των ωραρίων και των αμοιβών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο πρωθυπουργός που πραγματοποίησε τρεις παρεμβάσεις, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε εκσυγχρονιστικό, σημειώνοντας πως «θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα», ενώ απάντησε στην κριτική για το 8ωρο και τις υπερωρίες, λέγοντας πως όποιος φωνάζει ότι «οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό, έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια».

Αναφερόμενος στις απεργίες και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, υποστήριξε πως «οι εργαζόμενοι και μη αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών». Έστρεψε τα βέλη του και κατά συνδικαλιστών, λέγοντας πως οι συνδικαλιστές δεν πρέπει να είναι κομματικά φέουδα.

Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

  • Λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 13.00 ως τις 17.00.
  • Μετρό, Ηλεκτρικός και τραμ λειτούργησαν έως τις 10.00 το πρωί και απεργούν ως το τέλος της ημέρας
  • ΟΣΕ και Προαστιακός πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 16.00
  • Επιβατικά πλοία δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια καθώς τα 13 ναυτεργατικά σωματεία έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία. Η τελευταία κρίθηκε και πάλι παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ