ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός 2021: Θετικές οι προοπτικές για το β' εξάμηνο του έτους

Τουρισμός 2021: Θετικές οι προοπτικές για το β' εξάμηνο του έτους

Με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις περί τουριστικής κίνησης που θα κορυφωθεί κατά το γ' τρίμηνο (Q3) του έτους, συμβαδίζουν τα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με το "recovery tracker" του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, για την εβδομάδα από τις 28 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί 593.000 αφίξεις, σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις. Το εντυπωσιακό είναι πως η αύξηση σε σχέση με την εβδομάδα 21 με 27 Ιουνίου αγγίζει το 40%.

Αναλυτικότερα, από αυτές, 136.000 θέσεις προέρχονται από τη Γερμανία, ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην «πορτοκαλί» λίστα των χωρών και όποιος Βρετανός την επισκέπτεται, πρέπει να μείνει σε ολιγοήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του. Υπόλοιπες χώρες από τις οποίες έχουν προγραμματιστεί αφίξεις την εβδομάδα 28 Ιουνίου - 4 Ιουλίου είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία.

Όσον αφορά στα ελληνικά αεροδρόμια που υποδέχονται τις διεθνείς αφίξεις, τη μεγαλύτερη κίνηση έχει το αεροδρόμιο της Αθήνας και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη.

UNWTO στο CNN Greece: Από το γ' τρίμηνο η τουριστική κίνηση φέτος

Με συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, η περιφερειακή διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη, κυρία Αλεσάντρα Πριάντε, ανέφερε πως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η τουριστική κίνηση φέτος θα τονιστεί κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή από τον Ιούλιο και μετά. Οι τουρίστες σήμερα αναζητούν πρώτα από όλα πληροφόρηση, θέλουν να ταξιδέψουν με σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες, γι’ αυτό κι εμείς στηρίζουμε το «πράσινο διαβατήριο», δήλωσε ακόμα η κυρία Πριάντε.

Η ίδια επέμεινε στο ότι χρειάζονται σαφείς κανόνες και, αν είναι δυνατόν, κοινοί, τονίζοντας τη σημασία του πράσινου διαβατηρίου και χαιρετίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στην κίνηση αυτή. «Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι κανόνες να είναι κοινοί και ο μηχανισμός να είναι απλός», επισήμανε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως ο ταξιδιώτης θέλει να ταξιδέψει για λόγους αναψυχής: «Αν οι κανόνες είναι πολύπλοκοι, ο κόσμος απλώς θα μείνει σπίτι».

Η κυρία Πριάντε στάθηκε επίσης στον παράγοντα της βιωσιμότητας, τονίζοντας πως είναι πλέον ένας πολύ σημαντικός άξονας για τους ταξιδιώτες και αναφέροντας πως θέλουν να γνωρίζουν πόσο στηρίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας ο προορισμός τους: «Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, διότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι όσο πιο βιώσιμος είναι ο προορισμός, τόσο καλύτερα οργανωμένος είναι και τόσο καλύτερη θα είναι η αντίδρασή του σε απρόοπτα όπως αυτά της πανδημίας. Επομένως, η βιωσιμότητα είναι σίγουρα ένα από τα στοιχεία που αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψιν τους οι ταξιδιώτες».

Η κυρία Πριάντε ανέφερε πάντως, πως με βάση τις τωρινές εκτιμήσεις, «δεν περιμένουμε πριν το 2024 ο τουρισμός να επανέλθει στα προ – πανδημίας επίπεδα».

TUI: Οι Γερμανοί «κλείνουν» διακοπές στην Ελλάδα περισσότερο κι από το 2019!

Αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τον τουριστικό κολοσσό TUI. Ο πρόεδρος της TUI Γερμανίας κύριος Μάρεκ Άντριστσακ δήλωσε πρόσφατα πως οι Γερμανοί πολίτες άρχισαν να «κλείνουν» τις διακοπές τους και μάλιστα, όσον αφορά στην Ελλάδα, αυτό γίνεται με υψηλότερους ρυθμούς και από τις αντίστοιχες εβδομάδες του 2019 – τη χρονιά που «έσπασαν» όλα τα ρεκόρ στη χώρα μας. «Η καταναλωτική διάθεση των Γερμανών για ταξίδια δείχνει να αυξάνεται καθημερινά για προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, οι Βαλεαρίδες νήσοι και τα Κανάρια νησιά», δήλωσε ο ίδιος.

Η γερμανική αγορά είναι εδώ και χρόνια πολύ σημαντική για τον ελληνικό Τουρισμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2019 καταγράφηκαν 4,026 εκατομμύρια αφίξεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ενώ το 2020, που η πανδημία βρισκόταν στο απόγειό της, οι αφίξεις Γερμανών τουριστών έφτασαν τα 1,526 εκατομμύρια.

Ανοίγουν καταλύματα και επιχειρήσεις

Ο Ιούλιος, όπως όλα δείχνουν, είναι ο μήνας – κλειδί για τη φετινή πορεία του τουρισμού και τα αισιόδοξα μηνύματα δημιουργούν «κλίμα» για τη συνέχεια. Σύμφωνα με τις ενώσεις ξενοδόχων, τα περισσότερα καταλύματα που είχαν μείνει κλειστά λόγω της περιορισμένης ζήτησης, ανοίγουν και αναμένουν τους πελάτες τους. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η φετινή σεζόν θα επιμηκυνθεί και τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο θα προτιμήσουν να ταξιδέψουν όσοι δεν τα κατάφεραν έως τώρα.

Επίσης, οι φορείς του τουρισμού αναμένουν τόνωση και από τον εσωτερικό τουρισμό και ειδικά από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», μέσω του οποίου μπορούν να απολαύσουν ολιγοήμερες διακοπές έως και 300.000 Έλληνες. Η επιδότηση voucher είναι για 2 ή 3 διανυκτερεύσεις και ανέρχεται στο 100% του ποσού, με ανώτερο όριο τα 40 ευρώ την ημέρα ανά άτομο. Επίσης, για 4 διανυκτερεύσεις, η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του συνολικού ποσού, με 30 ευρώ την ημέρα ανά άτομα, ή στο 100% για ΑΜΕΑ με ανώτερο 30 €/ημέρα/ άτομο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ