ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Επαγρύπνηση για τη μετάλλαξη «Δέλτα» - Ποια η προστασία των εμβολίων

Κορωνοϊός: Επαγρύπνηση για τη μετάλλαξη «Δέλτα» - Ποια η προστασία των εμβολίων
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Esteban Felix

Στην εμφάνιση της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για νεότερα της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού για την Covid-19.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού με την αυξημένη μεταδοτικότητα δημιουργεί ανησυχία για μια ενδεχόμενη εμφάνιση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας».

Όπως είπε, μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις στη Βρετανία, έδειξαν πως η προστασία με το εμβόλιο της Pfizer από την παραλλαγή Δέλτα υπολογίζεται στο 86% και με το AstraZeneca περίπου στο 66%.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της Covid - 19 θα έχει ηπιότερες συνέπειες σε επίπεδο νοσηλειών και θανάτων, ενώ θα πλήξει όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές, το τείχος ανοσίας πρέπει να χτιστεί. Έχουμε 60 ημέρες μπροστά μας για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για την ανοσοποίηση του πληθυσμού», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην αναβολή της δρομολογούμενης πλήρους άρσης του lockdown και καθίσταται πλέον κυρίαρχη στην Πορτογαλία, ενώ τοπικές εξάρσεις καταγράφονται την ίδια στιγμή σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Αν και η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε αρχικώς στην Ινδία, επί του παρόντος αναλογεί σε ένα κλάσμα του συνολικού αριθμού νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Ευρώπη, η «δυναμική» εξάπλωσής της εγείρει έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης με «κλειδί» την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ