ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Τι είπε για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Τι είπε για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου
AP Photo / Christophe Ena

Στο ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου έναντι της Covid 19, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Όπως είπε, «σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή, Αντριου Πόλαρντ, οι δύο δόσεις εμβολίου είναι επαρκείς για την επίτευξη της ανοσίας κατ' άτομο. Το πότε θα πρέπει να γίνει νέος εμβολιασμός έναντι της πανδημίας είναι κάτι που θα αναλύσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

Εξάλλου, εκτίμησε πως θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και για τους επαγγελματίες υγείας, στο πλαίσιο της γνωμοδότησης που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Βιοηθικής για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.

Ανησυχία για 4ο κύμα από τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κάνει διακοπές ανέφερε επίσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Το καλοκαίρι είναι σύμμαχος στην αποκλιμάκωση της πανδημίας, η οποία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και στην τήρηση των μέτρων, προσέθεσε.

Σημείωσε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» δημιουργεί ανησυχία για την δημιουργία 4ου κύματος, τονίζοντας ότι αυτό, αν υπάρξει, θα είναι ηπιότερο σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά τους ανεμβολίαστους.

Αναφέρθηκε επίσης στις δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι συστήνεται και οι δύο δόσεις να γίνουν με το ίδιο εμβόλιο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε περιπτώσεις θρομβώσεων στην πρώτη δόση εγκρίνεται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο. Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει, τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κάνει διακοπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ