ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο CNN Greece: Νωρίς να βγάλουμε τις μάσκες - Είμαστε ακόμα πίσω στους εμβολιασμούς

Λινού στο CNN Greece: Νωρίς να βγάλουμε τις μάσκες - Είμαστε ακόμα πίσω στους εμβολιασμούς
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νωρίς για να βγάλουμε τις μάσκες, θεωρεί ότι είναι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εξηγώντας στο CNN Greece πως το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα είναι ακόμα μικρό και συνιστά να περιμένουμε μέχρι μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να αποφασίσει για το τι θα γίνει με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. 

«Προσωπικά θεωρώ ότι είναι νωρίς να βγάλουμε τις μάσκες, παρότι οι πληροφορίες διεθνώς λένε ότι μάλλον στον εξωτερικό χώρο δεν κολλάει, επειδή είναι μικρό το ποσοστό των εμβολιασμένων ακόμα στη χώρα, και υπάρχουν και θύλακες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου», σημείωσε η κ. Λινού και έφερε ως παράδειγμα τους μετανάστες, μεγάλος μέρος των οποίων είναι χωρίς χαρτιά και δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή οι ρομά που δεν ξέρω τι ποσοστό κάλυψης έχουν, ίσως και μερικές άλλες δραστηριότητες.

Η κ. Λινού συνιστά «να περιμένουμε μέχρι τέλος Ιουλίου και μετά να βγουν οι μάσκες και τονίζει πως επειδή το μήνυμα θα είναι αφού βγάζουμε τις μάσκες στον εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να προσέχουμε πολύ περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, που θα συναθροιστούν αναγκαστικά άνθρωποι και δεν ελέγχονται, μήπως έχουμε καμιά διασπορά».

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, η καθηγήτρια θεωρεί πως «ακόμα είμαστε πίσω, και πριν το τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, δεν θα έχουμε πετύχει μεγάλο ποσοστό ανοσίας». Όπως εξηγεί η ίδια «ναι μεν έχουμε παραπάνω από 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αλλά αυτό δεν αφορά 7 εκατομμύρια ανθρώπους, αφορά λιγότερους ανθρώπους. Γιατί η μεγάλη πλειονότητα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις».

Παράλληλα, συμπληρώνει πως το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών που αρνούνται να εμβολιαστούν. «Επομένως χρειάζεται ένταση μεγάλη και αύξηση δυνατόν του αριθμού των ανθρώπων που θα εμβολιάζονται κάθε μέρα και πολύ έντονη καμπάνια επικοινωνίας. Ώστε να ξεπεραστεί η άρνηση και να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους και κυρίως περισσότερους ηλικιωμένους άνω των 65, γιατί όπως καταλαβαίνουμε όλοι, υπάρχει πρόβλημα σε αυτούς τους ανθρώπους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, το ινδικό δηλαδή στέλεχος, εκτιμά πως αν έρθει, «τότε θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα, επειδή είναι πολύ μεταδοτικό, στους ανεμβολίαστους και αν υπάρχουν ανεμβολίαστοι και ηλικιωμένοι, αυτοί θα πληγούν πολύ περισσότερο, γιατί περνάνε πιο δύσκολα τη νόσο».

Ιδιαίτερη αναφορά σχετικά με το χτίσιμο του τείχους ανοσίας κάνει η κ. Λινού στα παιδιά, λέγοντας πως: «Όσο πιο πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα. Και εφόσον δεν έχουμε ούτως ή άλλως, ένα μέρος του πληθυσμού, τα παιδιά, είναι ανεμβολίαστα, θα είναι εύκολο για να μεταδοθεί η νόσος στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους. Και εκεί να έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Ανησυχώ γι’αυτό», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid 19, η Αθηνά Λινού σημείωσε πως δεν χρειάζεται. «Δεν έχουμε καμία ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι δεν θα έχουμε κάλυψη, όσοι έχουν κάνει είτε τις δύο δόσεις, είτε το μονοδοσικό εμβόλιο. Το πρόβλημα θα είναι ειδικά με την ινδική μετάλλαξη, ότι η μία δόση στα περισσότερα εμβόλια και ιδιαίτερα στο εμβόλιο της AstraZeneca, καλύπτει ελάχιστα. Επομένως αυτοί που έχουν κάνει τη μία δόση θα είναι υποψήφιοι να νοσήσουν», κατέληξε.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά το απόγευμα

Οι ανακοινώσεις σχετικά με την απόφαση της επιτροπής για τις μάσκες, θα γίνουν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα εξεταστούν πρωτίστως τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά εμβόλιμα θα τεθεί στο τραπέζι, λόγω καύσωνα, και το θέμα των μασκών σε εξωτερικούς χώρους.

Μάλιστα, ενδέχεται να… πετάξουμε τις μάσκες από αύριο, 24 Ιουνίου.

Πελώνη: Εντός της ημέρας η απόφαση για την κατάργηση της μάσκας

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το ζήτημα της μάσκας, διευκρίνισε ότι για την εφαρμογή της απόφασης θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής.

Ωστόσο, κράτησε κλειστά τα χαρτιά για την απαγόρευση κυκλοφορίας, λέγοντας ότι το θέμα θα τεθεί εν καιρώ.

Τόνισε, επίσης, ότι «η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Όπου υπάρχει συνωστισμός τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν, εκτός αν πει κάτι άλλο η επιτροπή.»

Η κ.Πελώνη εξήγησε ότι όσο περισσότερο προχωρούν οι εμβολιασμοί, ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα, ο πληθυσμός θα είναι θωρακισμένος. Επεσήμανε, επίσης, ότι το ενδεχόμενο τέταρτο κύμα θα πλήξει τους ανεμβολίαστους.

«Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των εμβολιασμένων θα ξεκλειδώνουν δραστηριότητες και θα επιστρέφουμε στην κανονικότητα», ανέφερε σχετικά και συμπλήρωσε πως «πρέπει όλοι να πειστούν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγάλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ