ΕΛΛΑΔΑ

Ένα χρόνο χωρίς τον καθ. Λ. Λιαρόπουλο: Η προφητική συνέντευξη στο CNN Greece

Ένα χρόνο χωρίς τον καθ. Λ. Λιαρόπουλο: Η προφητική συνέντευξη στο CNN Greece

Ένας χρόνος χωρίς τον Λυκούργο Λιαρόπουλο, συμπληρώνεται στις 21 Ιουνίου 2021.

Ένας άνθρωπος με χιούμορ, αισιοδοξία και χαρά της ζωής, αλλά και ένας λαμπρός επιστήμονας, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Νοσηλευτικής, με ισχυρό αποτύπωμα στη δημόσια υγεία, ο Λυκούργος Λιαρόπουλος έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020.

Γνωστός για την βαθιά του γνώση σε θέματα οργάνωσης οικονομικών της υγείας, συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, νοσηλευτικής, με ενδιαφέρον μάλιστα που άγγιξε τα κοινά και την πολιτική σφαίρα, καθώς ήταν υποψήφιος Βουλευτής Β’ Αθηνών με τη «Δράση» το 2012 και με το «Ποτάμι» το 2015.

Δεν μάσαγε ποτέ τα λόγια του, είχε την παρρησία και το θάρρος της γνώμης του και μιλούσε πάντα με επιστημονική τεκμηρίωση. Πολλοί από τον κλάδο της υγείας, έχουν τονίσει ότι στη διάρκεια της πανδημίας, η χώρα είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, τον καθηγητή Λιαρόπουλο για τις ξεκάθαρες και τεχνοκρατικές απόψεις του.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι τρεις μήνες πριν την εκδημία του καθηγητή, ο ίδιος είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο CNN Greece, με αφορμή την πανδημία της COVID-19, επισημαίνοντας πολλά και σημαντικά ζητήματα, γύρω από την επόμενη ημέρα του ιού, αλλά και σχολιάζοντας ζητήματα γύρω από τη δημόσια υγεία. Θα λέγαμε χωρίς υπερβολή, ότι ήταν μία προφητική συνέντευξη, όπως προφητικά ξέρουν και λειτουργούν οι άνθρωποι με βαθιά γνώση του αντικειμένου τους και κρίση.

Σταχυολογούμε από την συνέντευξή του, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μία ιστορική στιγμή»

«…Οι ώρες και οι ημέρες που ζούμε είναι ιστορικές για όλους μας με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού- SARS- CoV-2- και πολλά θα κριθούν από την ωριμότητα της στάσης μας.

Αυτή είναι μία «ιστορική στιγμή», η οποία θα χαρακτηρίσει όχι μόνον το παρόν της Ελλάδας, αλλά και το μέλλον. Η εμπειρία γειτονικών μας χωρών (όπως Ιταλία, Ισπανία κλπ) είναι συγκλονιστική και … «απειλητική» για εμάς. Κρίνεται ο «χαρακτήρας» ενός λαού που θα πρέπει να «αποδείξει» πως «είναι άλλος». Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, η ύφεση που έρχεται θα είναι τραγική…», μας είχε τονίσει.

Στην συνέντευξη, είχε προτείνει μάλιστα μεταξύ άλλων, να επιταχθούν συνταξιούχοι γιατροί και νοσηλευτές, σημειώνοντας τα εξής:

Άμεση ανάκληση των συνταξιούχων γιατρών

«Το ΕΣΥ και το κάθε σύστημα Υγείας δεν είναι «φτιαγμένο» για τέτοιες κρίσεις. Σημαντική θα είναι η διάθεση χώρων και σε σχολάζουσες υποδομές, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο και άμεση κινητοποίηση. Ο ρόλος τεχνικών εταιρειών εδώ μπορεί να είναι σημαντικός, όπως και με τις φωτιές της Ηλείας. Προτείνω, επίσης, την άμεση (χθες) εθελοντική (με κίνητρα) ανάκληση συνταξιοδοτηθέντων υγειονομικών (γιατρών, νοσηλευτών).

«Στη μάχη κατά του κορωνοϊού, δεν έχουμε επιλογή και δεν μπορούμε να διαλέξουμε. Θα μπορούσαν να στηρίξουν το σύστημα Υγείας οι άνθρωποι αυτοί, σε εθελοντική βάση ή με κίνητρα.

Για το lockdown είχε υπογραμμίσει:

Και ακόμη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι όταν αρχίζει να μειώνεται η καμπύλη επίπτωσης της ασθένειας, φεύγει το απόθεμα νοσηρότητας. Επομένως, είναι αδήριτη ανάγκη, να κάνουμε τα πάντα για να μην βγει ο κόσμος έξω και να μείνει στο σπίτι, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία.

Αναφορικά με το ΕΣΥ, θα σας έλεγα ακόμη, ότι το σύστημα μας δεν είναι κακό. Αντίθετα έχουμε πολύ σωστούς γιατρούς και γι’ αυτό γίνονται ανάρπαστοι στο εξωτερικό και δεν έχουμε πρόβλημα απόδοσης. Αυτό που δεν έχουμε τακτοποιήσει, είναι ποιος πληρώνει τι. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό σύστημα υγείας, δεν μπορεί να σηκώσει έναν μεγάλο όγκο νοσηρότητας.

Έρχεται ύφεση και ανεργία…

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, είχε τονίσει τα εξής, αναφορικά με το χτύπημα της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας:

«Στον ΟΟΣΑ εκπροσωπούνται οι 36 πλουσιότερες χώρες, με κυρίαρχη την Αμερική. Άρα, το θέμα της πανδημίας της COVID-19, θα απασχολήσει ιδιαίτερα τον ΟΟΣΑ, παρά την αρνητική επιρροή μίας «Τραμπικής» Αμερικής. Η πτώση της κατανάλωσης και γενικά της οικονομικής δραστηριότητας, θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και αύξηση της ανεργίας. Η κατάσταση είναι εφιαλτική και μόνη ελπίδα η άμεση ανακάλυψη εμβολίου».

Μία δυναμική καριέρα

Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος, ήταν ομότιμος καθηγητής Οργάνωσης και Οικονομικών της Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Υγείας του ΟΟΣΑ από το 1994. Ιδρυτής του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, διετέλεσε Πρόεδρος – Γεν. Διευθυντής Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π) Αττικής και Υποδιοικητής του ΙΚΑ 1984-87.

Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, ’63. Σπούδασε Οικονομικά (PhD – Michigan State University-1972). Εργάσθηκε στις ΗΠΑ 1963-1974 ως Ερευνητής Πολιτικής Υγείας και Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Συγγραφέας οχτώ βιβλίων, αρθρογραφούσε τακτικά για θέματα υγείας και γενικότερης πολιτικής σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.

Ήταν ιδρυτής του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Υγείας του ΟΟΣΑ. Δίδαξε Οικονομικά και Οργάνωση της Υγείας, στο Τμήμα Νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε πρόεδρος του Α’ ΠΕΣΥΠ Αττικής και Υποδιοικητής του ΙΚΑ.

Να θυμίσουμε, ότι μερικούς μήνες πριν την απώλειά του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τον είχε ορίσει εκ νέου εκπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Εκτός από τα βιβλία, την μελέτη, τους φοιτητές του και το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, ο καθηγητής είχε ένα ιδιαίτερο δέσιμο με την σύζυγό του κυρία Όλγα Πανιάρα Λιαροπούλου- μικροβιολόγο, λοιμωξιολόγο, πρώην διευθύντρια Μικροβιολογικών Εργαστηρίων «Ευαγγελισμού», η οποία επιθυμεί να συνεχίσει το συγγραφικό του έργο.

Διαβάστε τη συνέντευξη του καθηγητή Λυκούργου Λιαρόπουλο στο CNN Greece:

Είμαστε επιπόλαιοι, να αποδείξουμε ότι είμαστε ένας άλλος λαός

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ