ΕΛΛΑΔΑ

Επιτάχυνση της εξέτασης αιτήσεων ασύλου και αλλαγές στην παροχή του

Επιτάχυνση της εξέτασης αιτήσεων ασύλου και αλλαγές στην παροχή του
EUROKINISSI

Την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερώσει, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας σχετικά με το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου για το προσφυγικό.

Η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίστηκε για σήμερα το μεσημέρι ενόψει της έναρξης της επεξεργασίας και συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει άμεσα για να βοηθηθεί στο έργο του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως πρέπει και το υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει για να διατεθούν οι πόροι, είπε ο κ. Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ο οποίος αναφέρθηκε στην υπάρχουσα κατάσταση και τόνισε πως υπάρχουν 6.000 κενές θέσεις σε δομές φιλοξενίας, που μπορούν να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τον Πειραιά και την Ειδομένη.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, βρίσκονται περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες, υπάρχουν 30 χώροι φιλοξενίας, ο Ελαιώνας Β΄έχει ολοκληρωθεί και μέχρι την Κυριακή ολοκληρώνεται ο χώρος στο Σκαραμαγκά.

«Τις επόμενες 10 - 12 μέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του σχεδίου, ώστε να περάσουμε στη β΄φάση που θα γίνει η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και συγχρόνως θα αρχίσει η μετεγκατάσταση από την Τουρκία κατευθείαν στην Ευρώπη. Για όσους παραμείνουν να γίνουν ακόμη καλύτερες οι δομές, όπως στο Ελληνικό, ακόμη και με οικίσκους», είπε ο Δ. Βίτσας.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια τιτλοφορείται «Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για την χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση) (L 180/29-6-2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό, χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως κατεπείγον και εισάγεται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές σήμερα στις 17:30, ώστε την Παρασκευή να εισαχθεί και να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο έχει σκοπό να καλύψει τα κενά στην ελληνική νομοθεσία ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις Βρυξέλλες, γίνεται η πλήρης ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στην χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε όσους την αιτούνται (μέρος της οδηγίας είχε ενσωματωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2013), σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Πέραν των κριτηρίων που θέτει η Οδηγία δεν θα υπάρξει ειδική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλου κράτους ως ασφαλούς τρίτης χώρας στο σώμα του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι μόνον εφόσον η Ελλάδα αναγνωρίσει την Τουρκία ως τέτοια (ασφαλή τρίτη χώρα) θα είναι εφικτές οι επιστροφές προσφύγων εκεί.

Μια από τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες, ένα ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει :
1) Τη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και τη μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ).
2) Την μετονομασία της υφιστάμενης γενικής γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ίδιου υπουργείου σε γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Δέκα μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

"Το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αντίθεσή του στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και υποστηρίζει ότι τα “αδιαπραγμάτευτα” δικαιώματα των προσφύγων δεν είναι αδιαπραγμάτευτα όταν αναιρείται στην πράξη η Συνθήκη της Γενεύης αλλά και το κοινοτικό δίκαιο".

Στην ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι: "Η Τουρκία δεν συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα, αν και θα θέλαμε και θα συμβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού, και δεν έχει αναγνωριστεί ως τέτοια από καμία ευρωπαϊκή χώρα. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν την αναγνώρισε ως τέτοια ούτε με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Συνεπώς, δεν την αναγνωρίζει ούτε η χώρα μας. Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα και θα φέρει το βάρος μιας συστηματικής παραβίασης του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου (Σύμβαση της Γενεύης, Οδηγία 2013/32). Μια τέτοια εξέλιξη δεν πρέπει να συμβεί."

Επίσης, αναφέρει : "Για κάθε Σύρο που επιστρέφεται στην Τουρκία, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται στην Ευρώπη. Εισάγονται συνεπώς κριτήρια «επιλογής» με βάση την εθνικότητα (αφού το σύστημα αυτό αφορά μόνο Σύριους) κατά προφανή παράβαση του προσφυγικού δικαίου, και ταυτόχρονα εισάγονται κριτήρια τιμωρητικά: Ο πρόσφυγας που επιχείρησε το πέρασμα στην Ευρώπη τιμωρείται, αφού πλέον δεν είναι «επιλέξιμος» για επανεγκάτασταση σε αυτό το σουρεαλιστικό και τρομακτικό big brother που στήνεται."

Επιπλέον το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι "Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για παροχή προστασίας σε ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτα ανήλικα.
Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία, διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις, πλήθος ανθρωπιστικών και προοδευτικών φορέων αλλά και μεμονωμένες προσωπικότητες, έχουν ταχθεί με σαφήνεια και οξύτητα ενάντια στη συμφωνία την οποία η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει ως «ιστορικών διαστάσεων πλήγμα για τα δικαιώματα».
Αντίστοιχα, αρνητικά απέναντι στη συμφωνία στέκονται με δηλώσεις τους εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κομμάτων της αριστεράς, των πρασίνων και άλλων προοδευτικών δυνάμεων."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ