ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση με βιτριόλι: Ανοίγει η συζήτηση για τις χειροτονίες ιερέων μετά το σοκαριστικό περιστατικό

Επίθεση με βιτριόλι: Ανοίγει η συζήτηση για τις χειροτονίες ιερέων μετά το σοκαριστικό περιστατικό
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME

Το γεγονός ότι δράστης της πρωτοφανούς επίθεσης με βιτριόλι κατά επτά μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη ήταν πρώην κληρικός έχει προκάλεσε ιδιαίτερη αναστάτωση στους κόλπους της Εκκλησίας. Το περιστατικό άνοιξε τη συζήτηση για το ποιοι χειροτονούνται ιερείς.

«Ίσως πρέπει να προβληματιστούμε λιγάκι για τους κληρικούς που χειροτονούμε. Έχουμε μεγάλη ευθύνη και οι πνευματικοί και οι μητροπολίτες. Αν είμαστε αδιάφοροι ή επιπόλαιοι σε αυτό το θέμα, θα έχουμε τέτοια προβλήματα και χειρότερα», δήλωσε στο εκκλησιαστικό ραδιόφωνο «Πεμπτουσία FM» ο μητροπολίτης Αργολίδος, Νεκτάριος.

Ο ιεράρχης ανέφερε «φοβάμαι πως έχουμε κάνει τραγικά λάθη στις χειροτονίες εμείς οι επίσκοποι. Κάποιοι ούτε καντηλανάφτες δεν έπρεπε να γίνουν, αλλά έγιναν ιερείς».

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, τόνισε «…πρέπει και εμείς οι αρχιερείς να προσέχουμε ποιους χειροτονούμε και κατά πόσον έχουν τις κανονικές και ψυχολογικές προϋποθέσεις για να γίνονται κληρικοί, διότι όσοι εισέρχονται στην Ιεροσύνη ανεξετάστως δημιουργούν πολλά προβλήματα στην Εκκλησία».

Τόσο το ακραίο περιστατικό στη Μονή Πετράκη, όσο και η περίπτωση του ιερέα στο Αγρίνιο που κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκων δεν αποκλείεται να κινητοποιήσει τη Σύνοδο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να οργανώσουν ίσως καλύτερα το πεδίο των κριτηρίων για την ιεροσύνη.

Προβληματισμός για τα μέτρα ασφάλειας

Παράλληλα, προβληματισμό έχει προκαλέσει μεταξύ των ιεραρχών και το ζήτημα των μέτρων ασφάλειας στη Μονή Πετράκη, καθώς το πρωτοφανές επεισόδιο της επίθεσης με βιτριόλι σημειώθηκε μέσα στην αίθουσα του Συνοδικού Δικαστηρίου, δηλαδή μέσα σε αίθουσα της Ιεράς Συνόδου.

Ήδη από την επομένη της επίθεσης, αρκετοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν πως τα μέτρα είναι ελλιπή και θα πρέπει να επανεξεταστούν. Για παράδειγμα, διατυπώνονται σκέψεις για την τοποθέτηση ενός μηχανήματος ανίχνευσης επικίνδυνων αντικειμένων για όσους εισέρχονται στην Ιερά Σύνοδο ειδικά τις ημέρες που εκδικάζουν υποθέσεις τα Συνοδικά Δικαστήρια, ενώ κάποιοι εκφράζουν την εκτίμηση ότι ίσως θα πρέπει να ενισχυθούν και τα μέτρα φύλαξης με αστυνομική δύναμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ