ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Από την επιστροφή στην κανονικότητα στις νέες ελευθερίες για εμβολιασμένους

Κορωνοϊός: Από την επιστροφή στην κανονικότητα στις νέες ελευθερίες για εμβολιασμένους
AP Photo/Petros Giannakouris

Με την άρση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας, το τελευταίο από τα μέτρα που συνέθεταν το σκηνικό των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας, το lockdown αποτελεί πλέον και επίσημα παρελθόν από τη Δευτέρα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνουν ότι η πολύμηνη «μάχη» κερδήθηκε· νέο «στοίχημα» πλέον είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών που αποτελούν την «ασπίδα» προστασίας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Δευτέρα 28 Ιουνίου έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, ως κομβικό σημείο σε αυτήν την «αλλαγή σελίδας». Από τη Δευτέρα αυξάνονται οι ελευθερίες για όλους τους πολίτες, ενώ αρχίζουν να εφαρμόζονται οι πρώτες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους. Επιπλέον, την ίδια ημέρα ή τα αμέσως επόμενα 24ωρα πρόκειται να ανακοινωθεί το πακέτο κινήτρων εμβολιασμού.

Τι ισχύει από τη Δευτέρα

Μετά την άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός, νέες αλλαγές τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα:

  • Καταργείται πλήρως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Καταργούνται τα υποχρεωτικά self tests για εργαζόμενους και αθλούμενους σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Στην εστίαση αυξάνεται ο αριθμός θαμώνων ανά τραπέζι σε 10 από 6 άτομα
  • Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα για τους εξωτερικούς χώρους
  • Στις οργανωμένες παραλίες ανά 1000 τμ μπορούν να βρίσκονται έως 120 άτομα

Ενίσχυση εμβολιασμών

Την ίδια ώρα, εντείνεται η επιχείρηση «Ελευθερία», που σήμερα ξεπέρασε τα 8 εκατ. εμβολιασμούς, με 3.590.937 πολίτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Προκειμένου να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί η κυβέρνηση εργάζεται σε δύο μέτωπα: αφενός δίνοντας κίνητρα στους πολίτες για να εμβολιαστούν το συντομότερο, αφετέρου διευρύνει τις δυνατότητες του προγράμματος εμβολιασμού.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, όπως έχει ανακοινωθεί, σύντομα πρόκειται να αρχίσει ο εμβολιασμός κατ' οίκον για κατάκοιτους συμπολίτες μας, με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Αναφορικά με το πακέτο των κινήτρων, η κεντρική ιδέα είναι να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία και πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Το πακέτο των κινήτρων αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί το πρωί της Δευτέρας σε ειδική κυβερνητική σύσκεψη, ενώ δεν αποκλείεται οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας. Η εφαρμογή του θα αρχίσει από τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, εξετάζεται να η ελεύθερη πρόσβαση των πλήρως εμβολιασμένων σε πολιτιστικά γεγονότα, αθλητικούς χώρους, καθώς και σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων και χώρων εστίασης.

Ενδεικτικό είναι ότι ήδη ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι δικαίωμα εισόδου στο γήπεδο θα έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν τους τελευταίους έξι μήνες και είχαν αρνητικό τεστ 14 ημέρες πριν το εκάστοτε παιχνίδι.

Στη διαδικασία των κινήτρων προς εμβολιασμένους αναμένεται να υπάρξει ενεργή συμμετοχή των επιχειρηματιών. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης θα μπορούν να επιλέγουν να έχουν ως θαμώνες μόνο πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί στο 100% της πληρότητάς της και οι θαμώνες να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, γηπέδων ή άλλων παρόμοιων επιχειρήσεων.

Αν ο επιχειρηματίας επιλέξει να απευθυνθεί σε ολόκληρο το φάσμα των πολιτών -εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους- τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή, σε ό,τι αφορά την πληρότητα, τις μάσκες, κλπ μέτρα.

Το μοντέλο των κινήτρων υπέρ των εμβολιασμένων δεν θα εφαρμοστεί σε χώρους όπως οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σουπερ μαρκετ, τα καταστήματα, οι τράπεζες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως είναι φυσικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ