ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Σε πειραματικό στάδιο νέο εμβόλιο έναντι όλων των κορωνοϊών

Θεοδωρίδου: Σε πειραματικό στάδιο νέο εμβόλιο έναντι όλων των κορωνοϊών
AP Photo/Frank Augstein

Την ώρα που η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έρχεται να δημιουργήσει νέα ανησυχητικά δεδομένα στο «μέτωπο» της μάχης με την πανδημία του κορωνοϊού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε και σε «αισιόδοξα μηνύματα» στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας.

Σε πειραματική φάση βρίσκεται συγκεκριμένα η παρασκευή εμβολίων που δύνανται να προσφέρουν ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών, όπως δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία της εκστρατείας ανοσοποίησης έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Πρόκεται για εμβόλια με υβριδική πρωτεΐνη-ακίδα· ουσιαστικά, τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό το εμβόλιο, το οποίο θα προσφέρει μία ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών, ανέφερε.

«Κατ' αυτό τον τρόπο υπάρχει η προοπτική της δυνατότητας αποτροπής μελλοντικών επιδημιών» επισήμανε κάνοντας λόγο για «αισιόδοξα μηνύματα», και συμπληρώνοντας πως πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

«Η πανδημία έχει μία δυναμική εξέλιξη, οι ιοί πολεμούν με τις μεταλλάξεις, ο άνθρωπος με την έρευνα και την παρασκευή εμβολίων» τόνισε.

Η κ. Θεοδωρίδου αποτύπωσε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας όλα τα νέα δεδομένα που εγείρει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία και «υψώνει» πλέον σε άνω του 80% το ποσοστό της κάλυψης που πρέπει να επιτευχθεί για την ανοσία.

Η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται σε τροχιά να καταστεί κυρίαρχη διεθνώς και η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά.

Διαβάστε αναλυτικά

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανεβαίνει ο πήχης του τείχους ανοσίας - Η Ελλάδα πρέπει να «τρέξει»

Ως προς το βαθμό προστασίας των εμβολίων έναντι σοβαρής νόσου από το Δέλτα στέλεχος, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των σκευασμάτων των Pfizer και AstraZeneca είναι σε επίπεδο 96% και 92%, αντίστοιχα.

Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν τα εμβόλια της Moderna και της Johnson&Johnson.

Ωστόσο, η προστασία για όσους έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά ή ξεπερνά σε μικρό βαθμό το 30%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ