ΕΛΛΑΔΑ

Υποθεση Novartis: Την απαλλαγή του Ιωάννη Αγγελή προτείνει ο εισαγγελέας

Υποθεση Novartis: Την απαλλαγή του Ιωάννη Αγγελή προτείνει ο εισαγγελέας
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Την απαλλαγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, βασικού μάρτυρα κατηγορίας στην υπό διερεύνηση υπόθεση για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis, εισηγείται προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Γιώργος Οικονόμου.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε προ ημερών σε βάρος του κ. Αγγελή για παράβαση καθήκοντος αφορά στα όσα έλαβαν χώρα στο ταξίδι που είχε πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018, από ομάδα εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των Η.Π.Α για τη διερεύνηση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού, ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με τη μήνυση της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αρνήθηκε, ως επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, να παραλάβει ύποπτο λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών, που βρισκόταν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Novartis, επειδή είχε την άποψη ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust.

Ωστόσο, σύμφωνα μφωνα με το σκεπτικό της απαλλακτικής εισαγγελικής πρότασης ο κ. Αγγελής:

  • «Κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον».
  • «Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust».
  • «Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν . Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον εισαγγελέα "η δικογραφία περιλαμβάνει πέραν των ουσιαστικώς ελλείψεων για στήριξη δημόσιας κατηγορίας σε βάρος του Ι. Αγγελή περιλαμβάνει και μία κραυγαλέα αντίφαση ως προς την ποινική του μεταχείριση διότι διαπιστώνει ανυπαρξία δόλου και έλλειψη αντικειμενικής υπόστασης στα συναφή αδικήματα , εξίσου σοβαρά από άποψη ποινικής βαρύτητας, όπως υπεξαγωγή εγγράφων , παραβίαση δικαστικού απορρήτου και αθέμιτη αντιγραφή στοιχείων υπολογιστών και ταυτόχρονα διαπιστώνει σόλο και σκοπό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος" .

Με βάση τα παραπάνω δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής και ως εκ τούτου ο εισαγγελέας εφετών Γ. Οικονόμου εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του ανώτατου εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ