ΕΛΛΑΔΑ

Πελώνη στο CNN Greece για εμβολιασμούς εφήβων: Περιμένουμε «πράσινο φως» από την επιτροπή

Πελώνη στο CNN Greece για εμβολιασμούς εφήβων: Περιμένουμε «πράσινο φως» από την επιτροπή
ΙΝΤΙΜΕ

Το μήνυμα πως ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι, έστειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση να ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί των εφήβων

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν και οι επιστήμονες προειδοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Μπορεί ταυτόχρονα να λειτουργούν σαν αναμεταδότες του ιού γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ευρύτερο κίνδυνο για την κοινότητα. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλουν τους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα είναι το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα», τόνισε η κ. Πελώνη.

Με αναφορά σε χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «είναι πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε και σήμερα ακόμα να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, εισαγωγές στις εντατικές, συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευθούν μέσα από το εμβόλιο».

Επεσήμανε ακόμη - συνεχίζοντας την αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού- ότι «πρέπει να πείσουμε όσους παραμένουν ακόμη δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό ότι αυτό δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία δική τους και των οικογενειών τους.

Για την επίτευξη του τείχους ανοσίας το συντομότερο δυνατόν και υιοθετώντας τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που πρότεινε σπονδυλωτά μέτρα, η κυβέρνηση ακολουθεί μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ήδη την κάρτα ελευθερίας, μια επιβράβευση και ταυτόχρονα ένα κίνητρο στους νέους ηλικίας 18-25 ετών, να εμβολιαστούν».

Για τη λειτουργία των επιχειρήσεων

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τις αμιγείς και τις μικτές επιχειρήσεις.

Υπενθύμισε πως ο έλεγχος στην είσοδο των καταστημάτων θα γίνεται από μια ψηφιακή εφαρμογή που θα διαπιστώνει τη γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης των τεστ και δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. Η εφαρμογή αυτή θα είναι δωρεάν.

Ακόμη, εξήγγειλε πως έρχεται αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων για επιχειρήσεις και πελάτες που δεν τηρούν τους νέους κανονισμούς.

Πρόσθεσε πως ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες θα ισχύει και για τους ξένους επισκέπτες.

Στη συνέχεια υπενθύμισε πως κλειστοί και μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως είναι τα γήπεδα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου, οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα θέατρα ανοίγουν από σήμερα ως μικροί χώροι, ενώ από τις 15 του μήνα θα επιλέξουν εάν μπορούν να αυξήσουν τη χωρητικότητα του.

Στο ερώτημα για την ανάρτηση του κ. Σκέρτσου ότι η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει εξαιτίας των ανεμβολίαστων είπε ότι «η μόνη ασπίδα απέναντι στον ιό είναι ο εμβολιασμός και προκειμένου να προστατευθούμε από τις νέες μεταλλάξεις. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε νέα περιοριστικά μέτρα ευρείας κλίμακας».

Όπως σημείωσε, το πλαίσιο για τους πολίτες που δεν είναι εμβολιασμένοι φαίνεται και από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Όποιος είναι ανεμβολίαστος πρέπει να τηρεί τα μέτρα που υφίστανται. Εκ των πραγμάτων όποιος είναι εμβολιασμένος θα έχει περισσότερες ελευθερίες στην κοινωνική του ζωή.

Για τον εμβολιασμό των εφήβων

Για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως γίνεται συζήτηση και αναμένεται επίσημη απόφαση από την επιτροπή. Εφόσον δοθεί «πράσινο φως», αυτό μπορεί να ξεκινήσει άμεσα επιχειρησιακά.

Για τις μεταρρυθμίσεις

Η κυρία Πελώνη συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία, στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα και βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Συζητήθηκαν ήδη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, και προωθούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα, νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσά τους είναι:

-Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης που δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

-Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

-Εξαιρετικά σημαντικός για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στα επόμενα χρόνια είναι και ο νέος αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0, που συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αποβλέπει στην ουσιαστική αναμόρφωση των ρυθμίσεων του Αναπτυξιακού Νόμου προκειμένου να αποτυπώνει τους νέους στόχους και τις νέες στρατηγικές κατευθύνσεις, όπως έχουν καθοριστεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στόχος είναι να αποτελέσει ένα ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη. Εισάγει δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει σε σύγχρονες μορφές επενδύσεων.

Κυρίως, μάλιστα, να συμβάλει στην ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, προσελκύοντας επενδύσεις, που θα προωθούν τον ψηφιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την έρευνα και καινοτομία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τη δημιουργία περισσότερων και πιο εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ