ΕΛΛΑΔΑ

Μετακινήσεις: Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά από τη Δευτέρα - Τι ισχύει για τα παιδιά

Μετακινήσεις: Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά από τη Δευτέρα - Τι ισχύει για τα παιδιά
INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Βάσει των όσων ανακοίνωσε την Πέμπτη, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάςαπό τη Δευτέρα 5 Ιουλίου οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά θα πραγματοποιούνται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορωνοϊό, και αρνητικό αποτέλεσμα αποκλειστικά μοριακού ή rapid test για τους μη εμβολιασθέντες.

Ο μοριακός έλεγχος (PCR) θα πρέπει να έχει διενεργηθεί τις τελευταίες 72 ώρες και το rapid τεστ τις τελευταίες 48 ώρες πριν το ταξίδι.

Για τους ανήλικους κάτω των 12 ετών γίνεται δεκτό οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μετακινούνται ελεύθερα.

Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Ποιοι εξαιρούνται από τα νέα μέτρα

Από τα μέτρα εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:

α) Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει

β) Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Ως προς τις χερσαίες μετακινήσεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται από την κυβέρνηση διαρκώς στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.

Πώς διαμορφώνεται ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας

Νέα δεδομένα ισχύουν στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας αλλά και στην κατάταξη των περιφερειακών ενοτήτων σε επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η περιφερειακή ενότητα Μυκόνου ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3), ενώ ο δήμος Λειψών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο «κίτρινο» (επίπεδο 2).

Αντίθετα, οι περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «κίτρινο».

Οι περιφερειακές ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πράσινο (επίπεδο 1).

Οι δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίσης επίπεδο και μεταφέρονται στο «πράσινο».

«Δεν πρόκειται η Πολιτεία να λάβει ξανά οριζόντια μέτρα. Τα όποια μέτρα που θα ληφθούν, θα είναι τοπικού χαρακτήρα και θα αφορούν μόνο σε ανεμβολίαστους» υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ