ΕΛΛΑΔΑ

Έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε ιδιώτες γιατρούς να συμβάλλουν στον εμβολιασμό

Έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε ιδιώτες γιατρούς να συμβάλλουν στον εμβολιασμό
INTIME

Να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό των πολιτών, «συμβάλλοντας στον εθνικό σκοπό της αναχαίτισης της πανδημίας», καλεί τους ιδιώτες γιατρούς - μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Ο ιατρικός κόσμος παρέμεινε στις επάλξεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προσφέροντας τις υπηρεσίες του ακόμα και εθελοντικά, συστρατευμένος στη μάχη ενάντια στη μεγάλη υγειονομική απειλή. Παρά το γεγονός ότι η αμοιβή που έχει οριστεί από την πολιτεία είναι χαμηλή και δεν ανταποκρίνεται στην ιατρική πράξη, ωστόσο στην έκτακτη αυτή ανάγκη καλούμε τους γιατρούς να στηρίξουν για άλλη μια φορά, το σύστημα υγείας και τον ασθενή», σημειώνει.

«Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι η αύξηση των ιατρικών αμοιβών οι οποίες παραμένουν καθηλωμένες και δεν ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που προσφέρει ο ιατρικός κόσμος», καταλήγει ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του.

Τις επόμενες ημέρες το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό εφήβων

Εντός των επόμενων ημερών, πιθανώς και την Τρίτη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας από 15-17 ετών, όπως είπε ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, Γιώργος Χρούσος.

«Σίγουρα στο εγγύς μέλλον, εντός του Ιουλίου, πιθανώς και την ερχόμενη Τρίτη, θα εγκριθούν οι εμβολιασμοί για παιδιά μεταξύ 15-17 ετών και αργότερα ίσως και για μικρότερες ηλικίες», ανέφερε χαρακτηριστικά τον ΣΚΑΪ σημειώνοντας ότι είναι καλό να εμβολιαστούν, καθώς δε διαφέρουν πολύ από τους νέους 18-20 ετών, διότι κινούνται, πάνε σχολείο κλπ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους εφήβους με υποκείμενα νοσήματα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή να συστήσει και τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Όπως τόνισε ο κ. Χρούστος οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί στις ηλικίες 12-15 ετών, είναι ασφαλή και δεν παρουσιάζουν επιπλοκές.

Τέλος, επισήμανε ότι το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο για τα παιδιά είναι της Pfizer, γιατί αυτό είναι το μόνο που έχει δοκιμαστεί σε αυτές τις ηλικίες. «Τα χιλιάδες παιδιά που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ είναι όλα καλά», ωστόσο σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια, αν και συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια.

Τζανάκης: Ο εμβολιασμός μας γλίτωσε από 400 θανάτους

Για περίπου 400 θάνατους, 250 διασωληνωμένους και 16.500 κρούσματα που αποφεύχθηκαν λόγω του εμβολιασμού το τελευταίο διάστημα έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Με το μοντέλο μας αναλύσαμε το υποθετικό σενάριο τι θα γινόταν αν δε θα είχαμε αυτόν τον εμβολιαστικό ρυθμό που έχουμε από το Πάσχα και μετά.

Αυτό έδειξε ότι έχουμε αποφύγει περίπου 16.500 κρούσματα, 250 διασωληνωμένους και 400 θανάτους εξαιτίας του εμβολιασμού», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ