ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ξεκινά ο εθελοντικός εμβολιασμός εφήβων 15-17 ετών με γονική συναίνεση

Κορωνοϊός: Ξεκινά ο εθελοντικός εμβολιασμός εφήβων 15-17 ετών με γονική συναίνεση
INTIME NEWS/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό στη χώρα. 

Νέα έκκληση στους πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώνς Μαρία Θεοδωρίδου.

«Το καλοκαίρι που ζούμε επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτατου κορωνοϊού που επέφερε μία αλλαγή των δεδομένων και υπαγορεύει μια ταχεία αναπροσαρμογή των σχεδίων και των αποφάσεών μας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Κύριο χαρακτηριστικό είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο έκθεσης στην εν λόγω μετάλλαξη. Ως προς τη βαρύτητα της νόσου είναι νωρίς να δοθεί ο χαρακτηρισμός ήπια και χρειάζεται μία παρακολούθηση».

Από τη μετάλλαξη Δέλτα απειλούνται περισσότερο τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που -ευτυχώς είναι μικρό το ποσοστό- που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι και τα τέσσερα εμβόλιο είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό. Ειδικότερα τα m-RNA εμβόλια των Pfizer και Moderna σε ποσοστό 96%, στο 92% το AstraZeneca και στο 85% το εμβόλιο Johnson & Johnson.

«Αξίζει όμως να ειπωθεί ότι το ποσοστό προστασίας με μία δόση του εμβολίου είναι της τάξεως του 33%», συμπλήρωσε.

Επομένως, συνέχισε, είναι αναγκαία η συμπλήρωση του εμβολιασμού και με τη 2η δόση, η οποία ακόμα και εάν συμπέσει στον χρόνο τον διακοπών, υπάρχει η δυνατότητα μετάθεσης για δύο και τρεις εβδομάδες.

«Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα: μάσκα, αποστάσεις, ατομική υγιεινή», τόνισε, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τις εικόνες που βλέππουν το φως της δημοσιότητας που καταδεικνύουν τη μη τήρηση των μέτρων.

«Η πρόσκληση - έκκληση προς τα ατόμα ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία διατίθενται τα εμβόλια εδώ και αρκετούς μήνες, έχει αποδώσει όχι στον καλύτερο βαθμό, ωστόσο έχει βελτιωθεί. Αυτό είναι απαραίτητο μαζί με όλες τις προσπάθειες για αυτό το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που όλο και απομακρύνεται», πρόσθεσε.

Ξεκινά ο εθελοντικός εμβολιασμός εφήβων 15-17 ετών

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα γι’ αυτό κι έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων».

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, ανέφερε, ενώ παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία για τις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες είπε ότι σπάνια παρουσιάζουν ένα σύνδρομο με θνητότητα 1,2% ενώ είναι υπό μελέτη το σύνδρομο post covid.

Όπως είπε, στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου, είναι περιστατικά περικαρδίτιδας - και σε 6 εκ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας, κάτι που δεν αναιρεί το όφελος των εμβολιασμών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει θετική γνώμη για εθελοντικό εμβολιασμό 15-17 ετών με γονική συναίνεση, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής. Είναι κάτι που θα επαναφέρει τη χαρά στους νέους που τόσο ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία της Covid».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους,την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.2006, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ