ΕΛΛΑΔΑ

Θωμαΐδης: Αύξηση 60% του ιικού φορτίου στα λύματα - Απέχουμε από το τείχος ανοσίας

Θωμαΐδης: Αύξηση 60% του ιικού φορτίου στα λύματα - Απέχουμε από το τείχος ανοσίας
INTIME

Μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ «υπήρχε αύξηση 60% που ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα».

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της πανδημίας στην Ευρώπη, σημείωσε ο καθηγητής σχολιάζοντας ότι «το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, καθότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».

Σχολιάζοντας το θέμα του προαιρετικού εμβολιασμού των εφήβων ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας τόνισε:

«Υπάρχει αρκετή εμπειρία πλέον στην Αμερική ότι δεν υπήρχαν κάποιες παρενέργειες σε αυτές τις ηλικίες. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, άνω των 18 ετών να εμβολιαστεί. Ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 έχουμε ένα κενό».

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτή την στιγμή, αν συνεχίσουμε με αυτή την κατάσταση, χωρίς να ληφθούν μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, θα έχουμε αύξηση των αριθμών».

Ο καθηγήτης Θωμαΐδης εκτίμησε ως δύσκολο το να φτάσουμε άμεσα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας σημειώνοντας ότι «αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στο 45%».

Χαρακτήρισε, τέλος, απαράδεκτες τις εικόνες από κατάμεστα κέντρα διασκέδασης. «Να αναλογιστούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε εσωτερικούς χώρους. Πώς είναι δυνατόν σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ότι ισχύει σε συναυλίες, όπου έχουν ληφθεί άλλα μέτρα. Δεν στέκει πουθενά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ