ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πληροφορίες για πάνω από 1.500 κρούσματα σήμερα

Κορωνοϊός: Πληροφορίες για πάνω από 1.500 κρούσματα σήμερα
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ότι σήμερα θα ανακοινωθούν περισσότερα από 1.500 κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων εδώ και δέκα ημέρες έχει αυξητική τάση. Σημείωσε πάντως ότι δεν παρατηρείται μέχρι στιγμής αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ανέφερε ότι ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων έχει πέσει στα 27 έτη. Τόνισε επίσης ότι πάνω από 50% των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχεται από νυχτερινή διασκέδαση.

Πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία στο 70% έως τα τέλη Αυγούστου

Την ίδια στιγμή, μέλη της Επιτροπής εκφράζουν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο οποίος, με τα υπάρχοντα δεδομένα (μεταλλάξεις, αυξημένη μεταδοτικότητα), είναι αδύνατο το 85% στις επόμενες 60 ημέρες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ακόμη και το 70% του εμβολιασμού είναι δύσκολο να επιτευχθεί έως τα τέλη Αυγούστου.

Η ανοδική αύξηση στα κρούσματα ξεκίνησε από την προηγούμενη Τρίτη , που ανέβηκαν πάνω από τα 600, σε δύο ημέρες πέρασαν και το όριο των 700, με αποκορύφωμα το Σάββατο που «σκαρφάλωσαν» σε λίγο περισσότερα από 1.000, ενώ το περασμένο 24ωρο ξεπέρασαν τα 800, εντείνοντας την ανησυχία.

Ο κ. Αρκουμανέας διευκρίνισε ότι για την ώρα η κυρίαρχη μετάλλαξη στη χώρα μας παραμένει η βρετανική, ωστόσο εκτιμάται ότι τον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει σε όλο τον πλανήτη.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που πυροδοτεί τώρα την έκρηξη των κρουσμάτων, και η οποία είναι 100% πιο μεταδοτική, ακόμη και από το αρχικό στέλεχος στη Γουχάν της Κίνας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μάλιστα η μετάλλαξη Δέλτα, είναι αυτή που θα επικρατήσει τον Αύγουστο σε όλο τον κόσμο, όπως εκτιμούν οι επιδημιολόγοι.

Υπενθυμίζεται ότι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε χθες την μεγάλη του αγωνία για την αύξηση των κρουσμάτων, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με την συμμετοχή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα και κορυφαίων στελεχών του.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων είναι της τάξης του 75%, που σημαίνει ότι βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ