ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία επιδημιολόγων: Είμαστε μπροστά σε ένα 4ο κύμα

Ανησυχία επιδημιολόγων: Είμαστε μπροστά σε ένα 4ο κύμα
AP Photo/Ariana Cubillos

Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και την ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, εκφράζουν πλέον ανοιχτά οι περισσότεροι επιστήμονες, όπως προκύπτει από σειρά τηλεδιασκέψεων οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει στο CNN Greece κορυφαίο στέλεχος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεδιασκέψεις μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρα, ότι η ανησυχία πλέον είναι καθολική, από τους περισσότερους διακεκριμένους επιδημιολόγους και εμπειρογνώμονες παγκοσμίως.

Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός, ότι ίσως να βρισκόμαστε ενώπιον ενός τέταρτου πανδημικού κύματος, το οποίο δυστυχώς ήρθε πολύ νωρίτερα μεσούντος μάλιστα του θέρους, αλλά και του εμβολιαστικού προγράμματος- που στις περισσότερες χώρες προχωρά με εντατικούς ρυθμούς.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που πυροδοτεί τώρα την έκρηξη των κρουσμάτων, και η οποία είναι 100% πιο μεταδοτική, ακόμη και από το αρχικό στέλεχος στη Γουχάν της Κίνας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μάλιστα η μετάλλαξη Δέλτα, είναι αυτή που θα επικρατήσει τον Αύγουστο σε όλο τον κόσμο, όπως εκτιμούν οι επιδημιολόγοι.

Υπενθυμίζεται ότι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε χθες την μεγάλη του αγωνία για την αύξηση των κρουσμάτων, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με την συμμετοχή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα και κορυφαίων στελεχών του.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων είναι της τάξης του 75%, που σημαίνει ότι βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας, πρόσθεσε.

Το τρίπτυχο που προτείνουν οι επιδημιολόγοι

Το τρίπτυχο το οποίο προτείνεται από τους Έλληνες επιδημιολόγους στη φάση αυτή, προκειμένου να ανακοπεί το επερχόμενο πανδημικό κύμα, είναι επαγρύπνηση, επιτήρηση και εξαντλητική ιχνηλάτηση, καθώς και αύξηση του εμβολιασμού σε ευπαθείς ομάδες κυρίως αλλά και σε όσους εμφανίζονται διστακτικοί.

Μόλις 60 ημέρες για το τείχος ανοσίας

Στόχος με τα μέτρα αυτά, είναι να καταφέρουμε να χτίσουμε ένα δυνατό και στιβαρό τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο, ώστε να φθάσουμε ένα ποσοστό της τάξης του 70% ακόμη και 80%. Να θυμίσουμε ότι στα ποσοστά αυτά αναφέρθηκαν πριν μία εβδομάδα, τόσο η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και μάλιστα με μία αγωνία.

Έχουμε μόλις 60 ημέρες για να χτίσουμε το αναγκαίο και τόσο επιβεβλημένο τείχος ανοσίας, σημείωσαν και οι δύο στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Και στο βάθος υποχρεωτικός εμβολιασμός

Δεν αποκλείεται δε, στο βάθος των παραπάνω υγειονομικών συστάσεων, να τεθεί και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε μία σειρά από κατηγορίες επαγγελματιών, όπως υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε ορισμένους επιχειρηματικούς τομείς, όπως εστίαση και καταστήματα λιανικής, στον τουρισμό και εκπαιδευτικοί. Φυσικά υπάρχει το πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία έχει συστήσει να εξαντληθούν όλα τα άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η πειθώ, πριν πάμε στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Φαίνεται, ότι οι συνθήκες δημόσιας υγείας δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Και ίσως η υποχρεωτικότητα έρθει νωρίτερα, απ’ όσο υπολογίζαμε.

Η φωνή της λογικής στους εμβολιασμούς

Και βέβαια, θα πρέπει πάντα να κυριαρχεί η λογική, όπως ακούγεται από μέλη της Επιτροπής, δηλαδή δεν είναι δυνατόν, να εμβολιάζονται τα παιδιά και να μην έχουν εμβολιαστεί οι εκπαιδευτικοί, ή οι γονείς τους. Όπως τόνισε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, η Επιτροπή αποφάσισε να συστήσει τον εμβολιασμό με τα εμβόλια mRna σε παιδιά 15 – 17 ετών εφόσον συναινέσουν οι γονείς τους. Η κυρία Θεοδωρίδου μίλησε για την χαρά της επιστροφής στα σχολεία και άρα στην κανονικότητα για τα παιδιά, αλλά εμείς θα συμπληρώναμε, η χαρά αυτή, θα είναι ολοκληρωμένη και… αληθινή, εφόσον είναι εμβολιασμένοι και οι καθηγητές τους.

Η καθηγήτρια Θεοδωρίδου εξήγησε ακόμη χθες, ότι οι έφηβοι μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό, τα διαθέσιμα εμβόλια είναι απόλυτα αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις και ότι ο Καναδάς, είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών με τα εμβόλια μοριακής τεχνολογίας mRna και η ασφάλεια παρακολουθείται αυστηρά.

Από την Αττική μέχρι την Κρήτη & το Ν. Αιγαίο

Εξάλλου, η αυξητική τάση της πανδημίας καταγράφεται σε Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο, μία τάση που παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, όπως τονίστηκε στην συνεδρίαση του πρωθυπουργού με τον Σωτήρη Τσιόδρα και στελέχη του.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα, που έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας και είναι ζήτημα χρόνου να γίνει η επικρατούσα μετάλλαξη, προσθέτοντας πως την βλέπουμε ήδη πιο έντονα στην Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου, λέγοντας πως υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν.

Για την ανάγκη να βοηθήσουν αυτήν την κρίσιμη ώρα όλοι, ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, όπως Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολίτες, Εκκλησία κλπ. αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της 1ης Ιουλίου, τονίζοντας, ότι είναι η ώρα των πολιτών.

Εν τω μεταξύ, οι εμβολιασμοί χθες Δευτέρα, άγγιξαν τα 8,770 εκατ. στην Ελλάδα, με περισσότερα από 5 εκατ. πολίτες να έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση, ποσοστό 47% και περισσότερα από 4 εκατ. πολίτες με τη δεύτερη δόση, ποσοστό 38,2% και 45% στον ενήλικο πληθυσμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ