ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης: Εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί το 4ο κύμα - Θα ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα

Μαγιορκίνης: Εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί το 4ο κύμα - Θα ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του τέταρτου κύματος, είπε πως είναι ο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, και εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000. 

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως σήμερα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι θα είχαμε έναν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, κρίνοντας από την προηγούμενη Πέμπτη, οπότε είδαν τους αριθμούς να έχουν μια ανοδική πορεία.

«Σίγουρα θα θέλαμε αυτό το στάδιο να καθυστερήσει όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο. Ωστόσο μέχρι στιγμής στα θετικά είναι ότι δεν βλέπουμε ανάλογη αύξηση και στην πίεση στο σύστημα υγείας» σημείωσε.

Όπως είπε ο καθηγητής, η εικόνα είναι παρόμοια με αυτή που βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ.

«Το βασικό σημείο που θα πρέπει να δούμε είναι πού θα κινηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει σημαντική αύξηση και μάλιστα βλέπουμε και πτώση στον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων», τόνισε και εξήγησε πως εάν κινηθούμε όπως κινείται και το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρώ ότι δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση στα νοσοκομεία, αλλά αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός θα παραμείνει σταθερός, θα συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και δεν θα ανακοπεί ως αποτέλεσμα των διακοπών ή κάτι άλλο

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι η πιθανότητα να κάνουμε lockdown. Οποιοδήποτε πιο δραστικό μέτρο θα εξαρτηθεί από την πίεση στο σύστημα Υγείας. Αναμένουμε ότι θα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, αλλά το βασικό που βλέπουμε είναι η πιεση στο ΕΣΥ και ο αριθμός των θανάτων, είπε και πρόσθεσε πως βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο.

Επίσης, επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός για όλους αυτή τη στιγμή, καθώς αν νοσήσει κάποιος, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Γνωστοί μου έχουν απώλεια οσμής και γεύσης για μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις μετακινήσεις, ο καθηγητής είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι χερσαίες, ενώ οι διακρατικές μετακινήσεις, σύντομα, θα επιτρέπονται μόνο σε εμβολιασμένους.

«Είναι σημαντικό η συμμετοχή στα self test να παραμείνει για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε και προσέθεσε ότι υπάρχει διάκριση για το σε ποιους χώρους η χρησιμότητα των self test είναι μέγιστη και ελάχιστη, εξηγώντας ότι γι’ αυτό πάρθηκε και η απόφαση σχετικά με τις μετακινήσεις με self test.

Όσον αφορά την επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί αυτό το θέμα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή.

Τέλος, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους. «Αυτό θα ακολουθήσουμε και με αυτό θα πορευτούμε».

Παπαευαγγέλου για αριθμό κρουσμάτων: Μας έχει ταρακουνήσει

Μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως «μας έχει ταρακουνήσει, είναι όμως η πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι σύμβουλός μας πρέπει να είναι ο πανικός. Ο ιός είναι πολύ έξυπνος, ο ιός είναι εδώ. Μόλις πήραμε μία ανάσα κι αρχίσαμε να χαλαρώνουμε, ο ιός μας έδειξε τον πραγματικό του εαυτό και μας θύμισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

«Έχουμε αυτό πισωγύρισμα, το οποίο μας χτυπάει το καμπανάκι ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τη συμπεριφορά μας, και για εμάς και για τους γύρω μας», είπε μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας μπροστά στην απειλή και πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη νέων μέτρων είπε πως «ο στόχος μας είναι να μην υπάρξουν πάλι τιμωρητικά μέτρα. Όλοι μας είμαστε κουρασμένοι και το πιο σημαντικό είναι ο καθένας να θωρακίζει τον εαυτό του».

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες και τη σύσταση της Επιτροπής, η καθηγήτρια ξεκαθάρισε τα εξής:

«Πολλοί μας κατηγορούν ότι είπαμε νωρις να βγει η μασκα στους εξωτερικούς χώρους. Δεν συμφωνώ με αυτό. Θεωρώ ότι πολύ σωστά είπαμε ότι ο καθένας από εμάς, δεν πρέπει να υπάρχει η αστυνομία που θα μας κόψει πρόστιμο αν περπατάμε μόνοι μας στο πεζοδρόμιο και δεν φοράμε μάσκα.

Το συζητήσαμε εκτενέστερα και είπαμε ότι δεν συνιστούμε να βγει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Συνιστούμε να παραμείνει η μάσκα, γιατί η πανδημία είναι εδώ. Μπορούμε να βγάλουμε την μάσκα όταν δεν υπάρχει συνωστισμός.

Η οδηγία ήταν σαφής, το συζητήσαμε και μάλιστα οι συνάδελφοί μου μου υπαγόρεψαν γραμμή γραμμή πως ακριβώς θα εκφράσουμε, όχι την άρση της μάσκας, τη συνέχιση της μάσκας με άρση εκεί που η κοινή λογική λέει ότι δεν κινδυνεύεις. Ξεκάθαρο νομίζω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ