ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Αισιόδοξα μηνύματα από την πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Αισιόδοξα μηνύματα από την πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά το σοκ της αύξησης των κρουσμάτων, τα νέα από το μέτωπο των εμβολιασμών είναι ενθαρρυντικά, αφού τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί η κινητικότητα στο κλείσιμο των ραντεβού για εμβολιασμό.

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να φέρνει όλο και πιο κοντά το τέταρτο κύμα της πανδημίας, κυβέρνηση και ειδικοί απευθύνουν σε κάθε τόνο έκκληση προς τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ηλικιακά, να εμβολιαστούν προτού φύγουν για διακοπές, τονίζοντας πως πλέον απαιτείται μεγαλύτερο ποσοστό για την επίτευξη του τείχους ανοσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τελευταίες 13 ημέρες έχουν κλειστεί 595.459 ραντεβού εκ των οποίων τα 193.000 κλείστηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες.

Η ηλικιακή ομάδα 18-24 αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια» στο κλείσιμο των ραντεβού για εμβολιασμό κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα οι 18-24 από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 6 Ιουλίου έκλεισαν 145.076 ραντεβού, εκ των οποίων τα μισά κλείστηκαν τις πέντε τελευταίες ημέρες (2-6 Ιουλίου). Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ηλικιακή ομάδα 25-29, με 84.998 ραντεβού και στην τρίτη οι πολίτες ηλικίας 35-39 με 73.106 εμβολιασμούς.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 8.884.422 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 82.304 πραγματοποιήθηκαν χθες, Τρίτη. Με τουλάχιστον μία δόση έχουν εμβολιαστεί 5.081.770 άνθρωποι, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 4.058.143.

Νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1 εμφανίστηκε αισιόδοξος, πως αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, θα έχουμε φτάσει στο επιθυμητό ποσοστό εμβολιασμού στον πληθυσμό ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας.

Ποιες περιφέρειες είναι πρώτες και ποιες υστερούν

Τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανά περιφέρεια, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι παντού διαθέσιμα και εμβόλια και ραντεβού.

Η περιφέρεια που κατέχει τα πρωτεία στους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση είναι τα Ιόνια Νησιά με 55% του πληθυσμού και ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο με 52% και η Αττική με 51%.

Στον αντίποδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο βρίσκονται αρκετά πίσω καθώς έχει εμβολιαστεί με μία δόση μόλις το 39% του πληθυσμού.

Στα Ιόνιο βρίσκεται και το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις, καθώς τις έχει λάβει το 47%. Στο Νότιο Αιγαίο έχει εμβολιαστεί πλήρως το 44%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία το 39%. Από την άλλη στη Στερεά Ελλάδα έχει κάνει και τις δύο δόσεις το 31%, ενώ έχει εμβολιαστεί το 32% του πληθυσμού σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Πελοπόννησο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ