ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος οι όρθιοι από σήμερα σε μπαρ και κλαμπ για να... «καθίσει» το κύμα της πανδημίας

Τέλος οι όρθιοι από σήμερα σε μπαρ και κλαμπ για να... «καθίσει» το κύμα της πανδημίας
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα, αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα 8 Ιουλίου στη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης, καθώς όλοι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. 

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη μέρα, τόνισε.

Επιπλέον, αυστηρές θα είναι και οι κυρώσεις που θα ισχύουν σε περιπτώσεις παράβασης των μέτρων. Ειδικότερα:

  • Για καταστήματα κάτω των 200 τ.μ., θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για διάστημα 7 ημερών.
  • Για καταστήματα άνω των 200 τ.μ., προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση απο την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
  • Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες.
  • Σε τυχόν τρίτη παράβαση, θα αφαιρείται η άδεια.

Η επιβολή των κυρώσεων θα έχει αναδρομική ισχύ, καθώς «στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ώρες, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού, από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση».

Αναπροσαρμογή

Η ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού επιφέρει αναπροσαρμογή στην στρατηγική της κυβέρνησης ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η «έκρηξη» που προκλήθηκε από συγκεκριμένες εστίες υπερμετάδοσης και να ανακοπεί ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Η δύσκολη εβδομάδα που διανύουμε εκτιμάται ότι θα κλείσει με επιδείνωση και για τον λόγο αυτό κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν μια σειρά μέτρα που θα ληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη, οι επιστήμονες έβαλαν σήμερα στο «μικροσκόπιο» την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να καταλήξει στην εισήγησή της στην κυβέρνηση.

Η «εξίσωση» δεν είναι εύκολη, δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου, ενώ η κόπωση από το πολύμηνο lockdown ευθύνεται εν μέρει για την χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας έναντι του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει ρητώς ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να επιτρέψει στους επιχειρηματίες που διαθέτουν κλειστούς χώρους να τους λειτουργήσουν, ενώ παράλληλα επιθυμεί να εφαρμόσει το σχέδιο των κινήτρων για τους εμβολιασμένους.

Αυτήν την ώρα εξετάζονται, ωστόσο, και περαιτέρω μέτρα, όπως για παράδειγμα να επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους η είσοδος σε κλειστούς χώρους, ωστόσο για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης θα πρέπει να σταθμιστούν όλα τα δεδομένα και οι παράμετροι.

Παράλληλα, έχει ανοίξει η συζήτηση για τη χρήση μάσκας. Δεδομένου ότι υπήρξε χαλάρωση στη χρήση της πέραν των οδηγιών της επιτροπής και των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, πλέον εξετάζεται η υιοθέτηση μιας αυστηρότερης σύστασης για την χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι δεν θα ληφθούν μέτρα ανάλογα με εκείνα που ισχύουν για τις μετακινήσεις στα νησιά.

Στη «φαρέτρα» των ειδικών και της κυβέρνησης, τέλος, υπάρχουν και άλλα -ακόμη πιο δραστικά- μέτρα, όπως η κατάργηση της μουσικής από την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, ή ακόμη και τοπικά lockdown, η λήψη των οποίων πάντως θα κριθεί ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Κορωνο-πάρτι» στον Άλιμο: Τουλάχιστον 100 κρούσματα - Λήψη μέτρων ζητά ο δήμαρχος

«Συναγερμός» με 1.820 νέα κρούσματα

Σήμερα, Τετάρτη 7 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.820, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 430.960 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 147 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.763 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 159 (68.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.713 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή +22.92%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 45
ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ