ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown το καλοκαίρι

Κικίλιας: Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown το καλοκαίρι
ΙΝΤΙΜΕ

Συνέντευξη στην ΕΡΤ έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, τους εμβολιασμούς και τις δράσεις της κυβέρνησης. 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, την Τρίτη, μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα θα βρεθούν σε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου όπου θα στείλουν μήνυμα σε όλες τις τάξεις της εκκλησίας να συμβάλλει την προσπάθεια πειθούς της κυβέρνησης για εμβολιασμό των πολιτών.

Ακόμη, σχετικά με την εφαρμογή νέων μέτρων μέσα στο καλοκαίρι, είπε πως δεν αποκλείονται τοπικά lockdown, κατά περίπτωση και όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας πως η σημερινή είναι η τρίτη κατά σειρά ημέρα που κλείστηκαν πολλά ραντεβού πρώτων δόσεων για εμβολιασμό. Χτες είχαμε μόνο 35.000.

«Πατριωτικό καθήκον ο εμβολιασμός»

«Είναι πατριωτικό καθήκον εμβολιασμός, εδώ που έχουμε φτάσει διακυβεύεται και η οικονομία, ο τουρισμός. Πιστεύω πως όλοι αγαπάμε τη χώρα μας», συνέχισε.

Και στους τελευταίους που διστάζουν, δεν υπάρχει δικαιολογία, ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με το χτίσιμο της ανοσίας, είπε πως είναι εφικτός ο στόχος του 70% μέχρι τον Αύγουστο.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, είπε πως πρέπει να υπάρχουν κανόνες και όσο συνεχίζεται ο εμβολιασμός, θα οδεύουμε σε παραπάνω ελευθερίες.

Έλεγχοι σε πλοία από τουριστικές περιοχές

Σχολιάζοντας το περιστατικό με το πλοίο στη Ραφήνα, όπου νέοι φέρεται να κόλλησαν κορωνοϊό μετά από πάρτι ο υπουργός είπε πως 17 έτη είναι ο μέσος όρος των νοσούντων. Συνολικά, υπάρχουν 14 κρούσματα, όπως προέκυψε από τα τεστ.

«Θα προχωρήσουμε και σε άλλες δειγματοληψίες από πλοία που έρχονται από τουριστικούς προορισμούς», είπε.

Υπενθύμισε πως πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα όταν υπάρχει πολυκοσμία και να τηρούνται οι κανόνες.

Αναφορικά με το ΕΣΥ, είπε πως θα ενισχυθεί εκεί όπου πρέπει, ενώ είπε πως ποτέ δεν έγιναν ξανά 10.000 προσλήψεις, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, υγειονομικού προσωπικού.

Παντού, σε όλη τη χώρα υπάρχουν κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, υπενθύμισε. «Έχουμε σηκώσει τα μανίκια στο υπουργείο Υγείας», δήλωσε.

Εφικτός ο εμβολιασμός δεύτερης δόσης σε άλλη περιοχή

Ερωτώμενος για τον εμβολιασμό της πολιτικής σκηνής είπε πως υπάρχουν και αυτοί που δημοσίως έχουν ταχθεί κατά των εμβολίων και θα κριθούν από τους πολίτες, ενώ σημείωσε πως μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών έχει εμβολιαστεί.

Ερωτώμενος για το εάν μπορεί κάποιος πολίτης να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολιού σε άλλη περιοχή, εάν πχ βρίσκεται σε διακοπές, είπε υπάρχει πρόβλεψη να γίνει αυτό, μέσω και των κινητών ομάδων σε απομακρυσμένες περιοχές, ωστόσο σημείωσε πως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Συνέχισε πως το εμβόλιο της Pfizer είναι αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο στη χώρα.

Αναφορικά με το εάν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για κάποιες ομάδες του πληθυσμού, ο υπουργός είπε πως «σε χώρους υψηλού κινδύνου σταθμίζεται πως το φθινόπωρο θα πάμε σε μια σειρά πρωτοβουλιών».

Δωρέαν η τρίτη δόση, εάν χρειαστεί

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια υπάρχουν και άλλα εμβόλια που έρχονται. Αλλά πρώτα πρέπει να περάσουν από έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ.

«Έχει προβλέψει η κυβέρνηση να υπάρχουν εμβόλια και για την επόμενη χρονιά, είπε ο υπουργός«, σχετικά με το εάν ενδεχόμενη τρίτη δόση θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ