ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος: Είναι δύσκολη η πλήρης επαναφορά της μάσκας

Εξαδάκτυλος: Είναι δύσκολη η πλήρης επαναφορά της μάσκας
ΙΝΤΙΜΕ

Στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφερόμενος στα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στην δυσκολία εφαρμογής κάποιων μέτρων: «Εκτός από δύσκολο είναι και ατελέσφορο, ακόμη και αν αποφασίσουμε την πλήρη επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, διότι είναι μέτρο δύσκολο στην εφαρμογή του».

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στον εμβολιασμό, μέσα σε λίγες μέρες, μέσα σε μια βδομάδα, μπορούν να εμβολιαστούν οι 600.000 πολίτες άνω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ώστε να καλυφθούν», ανέφερε.

Για την μετάλλαξη Δέλτα ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε: «Αυτή η μορφή μετάλλαξης δεν έχει αποδειχτεί επικίνδυνη στην Βρετανία και το Ισραήλ, διότι εκεί οι πολίτες ανώ των 50 ετών έχουν εμβολιαστεί, για να επαληθευθεί αυτό και στην μεταδώσουν τον ιό σε πολίτες ανώ των 50 ετών και θα δούμε αύξηση των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων».

«Να αναλάβουν τις ευθύνες όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν»

Για όσους τάσσονται ενάντια στον εμβολιασμό ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι «αυτοί οι οποίοι έχουν δεδομένη άποψη, πρέπει να βγουν και να πουν ευθαρσώς ότι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και να αναλάβουν τις ευθύνες. Οι υπόλοιποι πρέπει να εμβολιαστούν κανονικά. Ο μόνος τρόπος είναι να εμβολιαστούμε. Αυτό έκαναν στην Βρετανία και χθες είχαν 25.000 κρούσματα με 5 νεκρούς ή αντίστοιχα στο Ισραήλ».

«Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να μας καλύπτει 100%. Δεν πρέπει όμως να εστιάζουμε στην υποπερίπτωση, δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι δεν θέλω την «ομπρέλα» προστασίας που μου παρέχει το εμβόλιο», είπε.

Σε ότι αφορά τις περιπτώσεις ιατρών που συστήνουν στους πελάτες τους να μην κάνουν το εμβόλιο, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι δεν μπορεί ορισμένες περιπτώσεις, πέντε γιατρών να χαρακτηρίζουν έναν κλάδο με πάνω από 55.000 γιατρούς. Παρότρυνε τους υπεύθυνους της εκπομπής «να βγάλετε αυτούς τους ανθρώπους που λένε όχι στο εμβόλιο και να τους ρωτήσετε αν έχουν κάνει το εμβόλιο ή ίδιοι και οι γονείς τους».

Για τα θέματα που θα συζητήσει η Επιτροπή για να εισηγηθεί μέτρα στην Κυβέρνηση, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι αποδοτικά μπορεί να είναι μόνο τα αυστηρά μέτρα, τα οποία δεν χρειάζεται να ληφθούν και μπορούν να μην ληφθούν εάν εμβολιαστεί το ανεμβολίαστο κομμάτι του πληθυσμού άνω των 50 ετών.

Για την εστίαση και το αν θα επιτρέπεται στους εσωτερικούς χώρους να εισέρχονται και να εξυπηρετούνται μόνο εμβολιασμένοι πελάτες ο κ. Εξαδάκτυλος άφησε να εννοηθεί ότι λογικά θα υπάρξει σχετική εισήγηση, λέγοντας ότι εάν υπάρξει τέτοια απόφαση θα βγάλει και από την δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες σχετικά με την χρήση των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ