ΕΛΛΑΔΑ

Freedom pass: Πώς οι νέοι 18-25 ετών θα λάβουν την κάρτα των 150 ευρώ

Freedom pass: Πώς οι νέοι 18-25 ετών θα λάβουν την κάρτα των 150 ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που προβλέπει την διάθεση της κάρτας ελευθερίας δηλαδή, την παροχή 150 ευρώ σε εμβολιασθέντες νέους 18-25 ετών.

Η τροπολογία που εντασσόταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», ψηφίστηκε με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, ενώ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία το Κίνημα Αλλαγής.

Η τροπολογία ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη χρήση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19 που βεβαιώνει τον εμβολιασμό του χρήστη του, θεσπίζει την καταβολή του voucher των 150 ευρώ (freedom pass) σε κάθε νέο 18 έως 25 ετών που θα ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού του (ή σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, τη μόνη δόση) και ορίζεται πως το ποσό αυτό θα μπορεί να δαπανηθεί μονάχα για την πραγματοποίηση αγορών ή λήψη υπηρεσιών από τουριστικές, πολιτιστικές ή μεταφορικές επιχειρήσεις.

Ποιοι θα πάρουν την ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ

Η κάρτα ελευθερίας θα διατίθεται σε γεννηθέντες μεταξύ 1996 και 2003 που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μεταξύ 1/1/2021 και 31/12/2021 και ο ενδιαφερόμενος την αποκτά μέσω της ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και αφού κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Στο άρθρο 2 της τροπολογίας σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από διασπορά του κορωνοϊού για χρονικό διάστημα όχι πέραν 3Ιης.12.2021, δίνεται οικονομική διευκόλυνση ύψους εκατόν πενήντα ευρώ (150) κάθε φυσικό πρόσωπο ηλικίας 18 - 25 που έχει ολοκληρώσει πρώτη εμβολιασμού ή, περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, εμβολιασμού, πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.


Η οικονομική διευκόλυνση χορηγείται και όλους τους δικαιούχους του πρώτου εδαφίου που έχουν λάβει πρώτη μοναδική του εμβολίου από έναρξη του Εθνικού Προγράμματος μέχρι και δημοσίευση του Παρόντος».

Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην εφαρμογή του gov.gr προκειμένου να υποβάλουν την αίτησή τους με τους κωδικούς του taxisnet και θα συμπληρώνουν τον ΑΜΚΑ, τα στοιχεία επικοινωνίας τους και ειδικότερα το email και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.

Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

«Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί τους προσωπικούς κωδικούς του
διαπιστευτήρια Γενικής Γραμματείας Πληροψοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης
(Γ.Γ.ΠΣ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηψιακής Διακυβέρνησης σύμφωνα άρθρο 24
του ν. 4727/2020 (Α’ 184), εισέρχεται εφαρμογή και αιτείται έκδοση ψηφιακής
χρεωστικής κάρτας και πίστωση του ανωτέρω χρηματικού αυτήν.

Ο αιτών συμπληρώνει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α) προσωρινό
Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασψάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36)
(Π.Α.Μ.Κ.Α.) Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού
(ΠΑ.Α.Υ.Π.Α.) και τα στοιχεία επικοινωνίας του και ειδικότερα διεύθυνση ηλεκτρονικού
ταχυδρομείου και αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Για σκοπό επαλήθευσης των προϋποθέσεων παρ. 1, πληροφοριακό σύστημα εφαρμογής διαλειτουργεί, ιδίως, Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α 256) και Φορολογικό Μητρώο Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτηση για έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και πίστωση του και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)».

Οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων στις οποίες θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Freedom Pass, ο χρόνος έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής και άλλα τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πού θα χρησιμοποιηθεί το ποσό των 150 ευρώ

Σύμφωνα με την τροπολογία, το χρηματικό ποσό «δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από δικαιούχο για πραγματοποίηση αγορών λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ