ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σε πλοίο από την Ίο - Πηγές υπ. Ναυτιλίας: Εν αγνοία των Αρχών η επιβίβαση ασθενών

Κρούσματα σε πλοίο από την Ίο - Πηγές υπ. Ναυτιλίας: Εν αγνοία των Αρχών η επιβίβαση ασθενών
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, τις καταγγελίες ότι η επιβίβαση ασθενών με covid στο πλοίο που έφθασε στην Ραφήνα από το νησί της Ίου, έγινε εν γνώσει των Αρχών.

Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα οι καταγγελίες σχετικά με επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού, που δήθεν επιβιβάστηκαν σε πλοίο που επέστρεφε από την Ίο, εν γνώσει των αρχών, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Οι αρχές προφανώς δεν γνώριζαν ότι κατά την επιβίβαση υπήρχαν ύποπτα περιστατικά. Από την ιχνηλάτηση κρουσμάτων στο νησί και ενώ το πλοίο βρισκόταν εν πλω, προέκυψε ότι επαφές των θετικών κρουσμάτων που βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στην Ίο, βρίσκονταν στο πλοίο» τονίζουν.

Επισημαίνουν εξάλλου, ότι η ενημέρωση και η κινητοποίηση ήταν άμεση, έτσι ώστε οι επαφές να απομονωθούν όπως ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ όταν το πλοίο έφτασε στη Ραφήνα, συνεργείο του ΕΟΔΥ προχώρησε αμέσως σε ελέγχους και οι επαφές απομονώθηκαν σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

«Οι αρχές πρέπει να εγκαλούνται για λάθη ή παραλείψεις. Είναι εντελώς απαράδεκτο να εγκαλούνται επειδή έκαναν τη δουλειά τους» προσθέτουν οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Συναγερμός για 14 κρούσματα κορωνοϊού σε νέους στο πλοίο από την Ίο

Συναγερμός σήμανε χθες βράδυ στη Ραφήνα, όταν στο λιμάνι κατέπλευσε το πλοίο Super Express προερχόμενο από την Ίο στο οποίο επέβαιναν δεκάδες ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, παιδιά κυρίως νεαρής ηλικίας που βρίσκονταν στο νησί των Κυκλάδων για διακοπές. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε το περιστατικό, κάνοντας λόγο για 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη.

Το γκρουπ των περίπου 73 ατόμων από την Ίο παρέμεινε απομονωμένο, ενώ όταν έφτασε στο λιμάνι υποβλήθηκαν σε rapid tests από κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που βρίσκονταν σε ειδικό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας.

Μάλιστα μετά τη διενέργεια των τεστ, τους έγινε σύσταση να μπουν σε προληπτική καραντίνα.

Το πλοίο που κατέπλευσε στο λιμάνι της Ραφήνας στις 20:32 χθες με 369 επιβάτες και 28 άτομα πλήρωμα, πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Θήρα, Ίο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Τήνο.

Σήμερα το Super Express απολυμάνθηκε από ειδικό συνεργείο και αναχώρησε για το καθιερωμένο δρομολόγιό του στις 08:05, αντί στις 07:05 που ήταν προγραμματισμένο.

Σε πάρτι κόλλησαν κορωνοϊό

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, 30 νεαρά παιδιά ξεκίνησαν από την Αθήνα για διακοπές στην Ίο, εκεί γνωρίστηκαν και με άλλα νεαρά παιδιά και πήγαν όλοι μαζί σε ένα μεγάλο πάρτι.

Κάποιοι νόσησαν από κορωνοϊό και έμειναν στην Ίο, καθώς δεν τους επετράπη να ταξιδέψουν, ενώ οι υπόλοιποι γύρισαν με το πλοίο.

Ο δήμαρχος Ραφήνας κατήγγειλε ότι δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ παρατήρησε ότι η πλειοψηφία των νέων είναι ανεμβολίαστοι καθώς θεωρούν ότι είναι αλώβητοι και πως ο ιός της πανδημίας αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ