ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2021: Ο «γρίφος» των βάσεων και η δύσκολη «εξίσωση» του μηχανογραφικού

Πανελλήνιες 2021: Ο «γρίφος» των βάσεων και η δύσκολη «εξίσωση» του μηχανογραφικού
ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Άνοδο στις βαθμολογίες των υποψηφίων για τις χαμηλές και μεσαίες σχολές, ενώ στις περιζήτητες σχολές κινούνται στα περσινά επίπεδα» είναι η πρώτη εκτίμηση του εκπαιδευτικού, Γιώργου Χατζητέγα, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Τα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία, ωστόσο, θα δοθούν την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη και όχι αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ως είθισται, συνεπώς δεν μπορεί να μπορεί να υπάρξει μια ασφαλής εκτίμηση για το πού θα κινηθούν οι βάσεις ανά σχολή ή επιστημονικό πεδίο, εξηγεί στο CNN Greece ο κ. Χατζητέγας.

Παρ' όλο που η γενικότερη αίσθηση είναι ότι φέτος οι βαθμολογίες κυμαίνονται σε καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με την περσινή χρονιά, λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), εκτιμάται ότι ότι αρκετοί θα είναι οι υποψήφιοι που θα μείνουν εκτός σχολών, καθώς επίσης και οι κενές θέσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο ανώτατος και κατώτατος συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ορίζεται από τα πανεπιστήμια και σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, κάποιο ίδρυμα εισαγωγής δεν καθορίζει τον συντελεστή της ΕΒΕ, ο καθορισμός του γίνεται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Έτσι η αγωνία για το πόσοι θα μείνουν εκτός σχολών και με πόσα μόρια συνεχίζεται για τους υποψηφίους, ενώ μία καλύτερη εικόνα θα υπάρχει όταν δοθούν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία.

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες

Περισσότεροι από 100.000 υποψηφίοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων γνωρίζουν από σήμερα πώς έγραψαν, καθώς ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, ενώ σειρά παίρνει η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι έλαβαν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον το είχαν ήδη αιτηθεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr.

Επισημαίνεται ότι το νέο κανάλι της ενημέρωσης μέσω κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες, η οποία θα πραγματοποιηθεί και φέτος κανονικά καθώς και στην εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ημέρα λειτουργίας των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για την ανάρτηση της βαθμολογίας οι υποψήφιοι που δεν έχουν αποκτήσει κωδικό ασφαλείας (password) για το Μηχανογραφικό Δελτίο, θα μπορούν να ζητήσουν να τους αποδοθεί.

Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που αναρτήθηκαν στα Λύκεια περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.

Δύο Μηχανογραφικά φέτος

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο Ι.Ε.Κ.

Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

«Μέλημα της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ είναι οι νέοι να έχουν επιλογές, να έχουν εναλλακτικές και να ακολουθούν εκπαιδευτικές διαδρομές, που υπηρετούν τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους. Επίσης, προβλέφθηκαν οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των δομών αυτών και την καλύτερη σύνδεσή τους με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το υπουργείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ