ΕΛΛΑΔΑ

Μη νόμιμο το σχέδιο Π.Δ. για τους όρους δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι

Μη νόμιμο το σχέδιο Π.Δ. για τους όρους δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι
INTIME/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Μη νόμιμο κρίθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα ύψη και τους λοιπούς ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι του Δήμου Αθηναίων.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Ευστρατίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Πυργάκη, έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες, μη νόμιμο στο σύνολό του το επίμαχο σχέδιο Διατάγματος.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφορικά με τη Ζώνη 1(β) που περικλείεται από τις οδούς Τριών Ιεραρχών, Κυδαντινών, Δημοφώντος, Κοίλης, Καλλιρρόης, Κηφισοδότου, Τριών Ιεραρχών επισημαίνουν ότι αυξάνεται αδικαιολόγητα κατά 6,5 μέτρα το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος και φτάνει τα 21 μέτρα, κάτι που αποτελεί ανεπίτρεπτη επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος, μη συνάδουσα προς το διακηρυγμένο στόχο ελέγχου του ύψους των οικοδομών χάριν της προστασίας του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως και δεν εναρμονίζεται προς τα ύψη των γειτονικών περιοχών.

Ως προς τη Ζώνη 1(α), που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Ματρόζου, Γενναίου Κολοκοτρώνη, Τάιχμαν, Διοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση, Ερεχθείου, Φράττι, Ροβέρτου Γκάλι, Χατζηχρήστου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Τζιραίων, Δαβίδ Ντανζέ, Λ. Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Καλλιρρόης και Πετμεζά, το ΣτΕ έκρινε και πάλι μη νόμιμο το προβλεπόμενο ύψος των κτιρίων στα 21 μέτρα, καθώς δεν αιτιολογείται νόμιμα. Κι αυτό διότι το έδαφος της περιοχής είναι κατηφορικό, κάτι που δεν ελήφθη υπόψη από την Διοίκηση ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στη θέαση προς την Ακρόπολη και τον περιβάλλοντα χώρο.

Ακόμη, κατά το ΣτΕ η προβλεπόμενη προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά 1μ. για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος, κ.λπ. αποτελεί δυσμενέστερη ρύθμιση, καθώς εμποδίζεται περαιτέρω η θέαση του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως.

Τέλος, επισημαίνεται ότι πρέπει μέχρι 11.3.2022 να κατατεθεί στο ΣτΕ νέο σχέδιο Διατάγματος για την εν λόγω περιοχή, καθώς τότε αφενός λήγει η προθεσμία αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και αφετέρου έχουν παρέλθει 17 χρόνια από την έκδοση υπουργικής απόφασης (29.1.2004) αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Αθήνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ