ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης για μετάλλαξη Δέλτα: Δύσκολα τη γλιτώνει κανείς - Σε 15 μέρες θα έχει επικρατήσει

Σαρηγιάννης για μετάλλαξη Δέλτα: Δύσκολα τη γλιτώνει κανείς - Σε 15 μέρες θα έχει επικρατήσει
INTIME

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης περιγράφοντας την επιδημιολογική πορεία της χώρας, ο οποίος τόνισε πως τα δεδομένα και οι προβλέψεις των μοντέλων είναι ανησυχητικά. 

Όπως είπε μιλώντας στον Σκαι, στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε κυλιόμενο μέσο όρο 2.600 κρούσματα και εκτίμησε ότι τον Αύγουστο ο μέσος όρος θα φτάσει γύρω στα 3.430 κρούσματα.

Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως η αύξηση αυτή ήταν πολύ πιο γρήγορη από προηγούμενες που έχουν καταγραφεί και οφείλεται τόσο στη μετάλλαξη Δέλτα όσο και στη χαλάρωση των μέτρων.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι είναι πολύ γρήγορη στη μετάδοση και δύσκολα τη γλιτώνει κανείς.

Τόνισε, μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε 15 με 30 δευτερόλεπτα από άτομο σε άτομο με στενή επαφή, σε αντίθεση με την αρχική μορφή του ιού που χρειαζόταν 15 λεπτά. Που σημαίνει ότι η πιθανότητα να μην κολλήσει κανείς είναι σχετικά δύσκολη, σχετικά μικρή, όπως είπε.

Το επιδημιολογικό φορτίο σημειώνει ανοδική πορεία και γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να φοράμε μάσκα, είπε ο καθηγητής. «Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν όλοι», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ