ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά για τα πύρινα μέτωπα

Πυρκαγιές: Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά για τα πύρινα μέτωπα
Από τη επιχείρηση κατάσβεσης στον Βαρνάβα CNN GREECE / ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ

Σε ενημέρωση για τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Νέα Στύρα Ευβοίας, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Βαρνάβα πρόκειται να προχωρήσει εκτάκτως στις 18.00 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Συναγερμός στην Εύβοια

Απειλητικά συνεχίζει το καταστροφικό του έργο το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια. Με ειδοποίηση από το 112, οι κάτοικοι του Νημποριού καλούνται να εκκενώσουν άμεσα στον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μαρμάρι και Κάρυστο.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στα Νέα Στύρα Ευβοίας και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Η πυροσβεστική «έριξε» στη μάχη και αεροσκάφη, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Νωρίς το απόγευμα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε έκτακτη ειδοποίηση για εκκένωση του οικισμού στο Νημποριό, μέσω του 112.

«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νημποριού Εύβοιας απομακρυνθείτε τώρα προς Μαρμάρι - Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή», αναφέρεται στο μήνυμα.

Στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 5 ελικόπτερα (1 συντονιστικό, 1 Ε.Σ.) και 5 αεροσκάφη (4 CL ΚΑΙ ΤΟ BERIEV-200), ενώ υπάρχει και συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στον Βαρνάβα

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η σκληρή μάχη με τις φλόγες στον Βαρνάβα Αττικής. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν το μεσημέρι και πλέον επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, (ΜΕΤΠΕ), 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό και 7 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Παράλληλα μεταβαίνουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς και άλλοι 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Πυροσβεστική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας, ενώ συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίει δασική έκταση με πουρνάρια και πεύκα, νότια του χωριού, όπου υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Η φωτιά απειλεί αυτές τις διάσπαρτες αγροικίες, ωστόσο δεν κινδυνεύει ο οικισμός, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα.

H φωτιά στον Βαρνάβα μαίνεται από το πρωί του Σαββάτου και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο της πυροσβεστικής, καθώς αλλάζουν κατεύθυνση με αποτέλεσμα να υπάρχουν ξαφνικές αναζωπυρώσεις.

Λόγω της πυρκαγιάς στην δασική έκταση στον Βαρνάβα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα - Καπανδριτίου, από το ύψος της οδού Αθηνών στην Ρήγα Φεραίου (Λεωφόρο Βαρνάβα), από την οδό Μιλτιάδη Μαντά, ρεύμα προς Βαρνάβα, στην οδό 25ης Μαρτίου και Νήσου Σερίφου, ρεύμα προς Βαρνάβα και στην Ανωνυμη Οδό από το ύψος του χωριού Βόθωνα, ρεύμα προς Γραμματικό.

Τέσσερις εστίες σε Ελευσίνα και Ασπροπύργο - Διακόπηκε η κυκλοφορία

Στο μεταξύ, στην Ελευσίνα η πυρκαγιά είναι σε ξερά χόρτα στην περιοχή Πάτημα, ανάμεσα σε εργοστάσια, τα οποία όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν κινδυνεύουν. Αυτή τη στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου είναι σε εξέλιξη τέσσερις ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιάς όλες σε ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι σε συνεχή κίνηση προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση τους.

Στην Δυτική Αττική, εκτός από το Πάτημα της Ελευσίνας, πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στον δρόμο για Δερβενοχώρια στην περιοχή της Μαγούλας, στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ και Τροίας στον Ασπρόπυργο και στην περιοχή Ρουπάκι, επίσης στον Ασπρόπυργο.

Σέ όλες αυτές τις πυρκαγιές στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, επιχειρούν συνολικά 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, με την συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ.

Λόγω των πυρκαγιών αυτών η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής στον Ασπρόπυργο, από το ύψος της λεωφόρου ΝΑΤΟ και από το ύψος του εργοστασίου Παπαστράτος, καθώς και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Δερβενοχωρίων από το ύψος του εργοστασίου Κανάκη.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Βόλο

Νωρίς το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση, στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου βορείως της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και λόγω της ξηρασίας άρχισε να παίρνει διαστάσεις. Η πυρκαγιά απείλησε κατοικημένη περιοχή.

Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο και την ΒΙΠΕ Βόλου, καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, από τη φωτιά κάηκαν ιδιοκτησίες, μεταξύ των οποίων αποθήκες, ένα προκατασκευασμένο σπίτι και μερικά ζώα που παγιδεύτηκαν σε περιφραγμένο οικόπεδο. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους και βρήκαν καταφύγιο σε ασφαλή χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ