ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Περιορίστηκαν τα μέτωπα σε Εύβοια και Βαρνάβα - Ολονύχτια επιφυλακή

Πυρκαγιές: Περιορίστηκαν τα μέτωπα σε Εύβοια και Βαρνάβα - Ολονύχτια επιφυλακή
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αν και η εικόνα από τα δύο μέτωπα των πυρκαγιών σε Εύβοια και Βαρνάβα ήταν σαφώς βελτιωμένη λίγο πριν πέσει το σκοτάδι, η Πυροσβεστική παραμένει σε πλήρη επιφυλακή προκειμένου να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων. 

Λίγο πριν τη δύση του ηλίου τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έκαναν τις τελευταίες ρίψεις νερού στα μέτωπα της φωτιάς, ολοκληρώνοντας μια σκληρή και επίμονη μάχη που δόθηκε επί πολλές ώρες.

Στην Εύβοια, οι συχνές ρίψεις από αέρος -κυρίως από τα ελικόπτερα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν στα αεροσκάφη να επιχειρήσουν για αρκετή ώρα- καθώς και η τοποθέτηση των δυνάμεων στο έδαφος περιόρισε το απόγευμα το κύριο μέτωπο της φωτιάς στο Νημποριό, το οποίο εκκενώθηκε από το μεσημέρι για προληπτικούς λόγους.

Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα, 64 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, με την συνδρομή από τον Στρατό, υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου. Σημειώνεται ότι μέχρι να πέσει το σκοτάδι επιχειρούσαν περιοδικά 5 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το BERIEV-200.

«Απομακρυνθείτε τώρα»

Το μεσημέρι σήμανε συναγερμός στην Εύβοια, καθώς με ειδοποίηση από το 112, οι κάτοικοι του Νημποριού κλήθηκαν να εκκενώσουν άμεσα στον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μαρμάρι και Κάρυστο.

Η φωτιά στην περιοχή ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στα Νέα Στύρα Ευβοίας και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Η πυροσβεστική «έριξε» στη μάχη και αεροσκάφη, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Νωρίς το απόγευμα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε έκτακτη ειδοποίηση για εκκένωση του οικισμού στο Νημποριό, μέσω του 112: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νημποριού Εύβοιας απομακρυνθείτε τώρα προς Μαρμάρι - Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Σε ύφεση η φωτιά στον Βαρνάβα

Η πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής είναι σε ύφεση, ωστόσο συνεχίζουν να επιχειρούν 79 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα και το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., με την συνδρομή του Στρατού, υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Το μεσημέρι η πυρκαγιά έκαιγε δασική έκταση με πουρνάρια και πεύκα, νότια του χωριού, όπου υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Η φωτιά απείλησε αυτές τις διάσπαρτες αγροικίες, ωστόσο δεν κινδύνευσε ο οικισμός, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα.

H φωτιά στον Βαρνάβα ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο της πυροσβεστικής, καθώς αλλάζουν κατεύθυνση με αποτέλεσμα να υπάρχουν ξαφνικές αναζωπυρώσεις.

Λόγω της πυρκαγιάς στην δασική έκταση στον Βαρνάβα, διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα - Καπανδριτίου, από το ύψος της οδού Αθηνών στην Ρήγα Φεραίου (Λεωφόρο Βαρνάβα), από την οδό Μιλτιάδη Μαντά, ρεύμα προς Βαρνάβα, στην οδό 25ης Μαρτίου και Νήσου Σερίφου, ρεύμα προς Βαρνάβα και στην Ανωνυμη Οδό από το ύψος του χωριού Βόθωνα, ρεύμα προς Γραμματικό.

Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα

Συνολικά 57 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το 24ωρο από χτες στις 19.00 μέχρι τις 19.00 σήμερα το απόγευμα σε όλη την Ελλάδα, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό στάδιο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα.

Συνολικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχείρησαν 679 πυροσβέστες με 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 335 οχήματα, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., η ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Αττικής, 13 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη. Συνδρομή παρείχε ο Στρατός με εναέριες και επίγειες δυνάμεις, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Έκτακτη ενημέρωση από Χαρδαλιά

Νωρίτερα, στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την πορεία των πυρκαγιών, που πραγματοποιήθηκε στις 18:00, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι είναι εξαιρετικά καλύτερη η εικόνα για την πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής, ενώ η φωτιά στα Νέα Στύρα Ευβοίας δεν απειλεί πλέον κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά, σήμερα η Πυροσβεστική αντιμετώπισε δεκάδες φωτιές υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι οι άνεμοι έπνεαν με 6 και 7 μποφόρ και ριπές έως 8 μποφόρ.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι όλοι παραμένουν σε επιφυλακή και θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Αναλυτικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δίνοντας στοιχεία για την κατάσταση που διαμορφώθηκε σήμερα γνωστοποίησε ότι λίγο μετά τις 11:00 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Βαρνάβα Αττικής. Στις 18:00 το απόγευμα η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν εξαιρετικά βελτιωμένη, και αντιμετωπίζονταν διάσπαρτες εστίες εντός περιμέτρου από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις με οχήματα και πεζοπόρα τμήματα καθώς και 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη μαζί με το BERIEV-200. Την πυρόσβεση συντονίζει ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης με τον οποίο βρέθηκαν από το πρωί στο πεδίο και εκείνος παραμένει στο σημείο.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην Ελευσίνα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου στα τοπωνύμια Ρουπάκι, Πάτημα και Σοφό πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίστηκαν από τις 10 και μισή το πρωί διάσπαρτες εστίες σε χαμηλή βλάστηση. Κάποιες από αυτές πλησίαζαν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις επί της λεωφόρου Δερβενοχωρίων αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την επέκτασή τους. Σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα πραγματοποιήθηκε διακοπή της κυκλοφορίας από την ΕΛΑΣ στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ , στη Λεωφόρο Δερβενοχωρίων, στη Λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής αλλά και σε άλλους κάθετους δρόμους.

Ακόμη, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, λίγο πριν τη μία το μεσημέρι εκδηλώθηκε αγροτοδασική πυρκαγιά στην Νέα Ιωνία Βόλου η οποία και αντιμετωπίστηκε μέσα σε μία ώρα.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Βόλο

Νωρίς το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση, στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου βορείως της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και λόγω της ξηρασίας άρχισε να παίρνει διαστάσεις. Η πυρκαγιά απείλησε κατοικημένη περιοχή.

Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο και την ΒΙΠΕ Βόλου, καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, από τη φωτιά κάηκαν ιδιοκτησίες, μεταξύ των οποίων αποθήκες, ένα προκατασκευασμένο σπίτι και μερικά ζώα που παγιδεύτηκαν σε περιφραγμένο οικόπεδο. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους και βρήκαν καταφύγιο σε ασφαλή χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ