ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Σε ύφεση στα μέτωπα - Σύλληψη για τη φωτιά στα Στύρα - Πολύ υψηλός κίνδυνος και σήμερα

Πυρκαγιές: Σε ύφεση στα μέτωπα - Σύλληψη για τη φωτιά στα Στύρα - Πολύ υψηλός κίνδυνος και σήμερα
Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής. INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε ύφεση βρίσκονται όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες στη χώρα, με πιο κύρια αυτά σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο , Βαρνάβα και Στύρα Εύβοιας, ενώ για την τελευταία φωτιά η αστυνομία προχώρησε και σε μία σύλληψη. 

Συγκεκριμένα άνδρας ηλικίας 57 ετών συνελήφθη χθες, 10 Ιουλίου 2021, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού στην αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Χαμηλοβούνι, Στύρων Ευβοίας, που προκάλεσε συναγερμό στον μηχανισμό πυρόσβεσης και έκαψε σημαντική έκταση καλλιεργούμενης και δασικής περιοχής.

Πρόκειται για ένα αγρότη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι πήγε να βάλει μπροστά ένα φορτηγάκι, αλλά από σπίθες που πετάχτηκαν από την εξάτμιση άρπαξαν φωτιά χόρτα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Ο 57χρονος θα οδηγηθεί σήμερα το μεσημέρι στον εισαγγελέα.

Η πυρκαγιά στα Στύρα είναι σε ύφεση, έχει οροθετηθεί και δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Σε ύφεση είναι και όλες οι υπόλοιπες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χτες και συγκεκριμένα στον Βαρνάβα Αττικής, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο.

Μέχρι και αυτή την ώρα δεν επιχειρούν εναέρια μέσα, αλλά παραμένουν όλες οι επίγειες δυνάμεις και καταβάλουν προσπάθειες να τις θέσουν υπό πλήρη έλεγχο πριν το μεσημέρι, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

Όλη τη νύχτα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν στις φωτιές που ξέσπασαν χθες στα Στύρα, το Βαρνάβα, την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο. Μάλιστα, χθες βράδυ ξέσπασε νέα φωτιά στον Ασπρόπυργο στην περιοχή Σοφό. Η φωτιά κατευθυνόταν προ το βουνό, ωστόσο η πυροσβεστική παράφερε να την περιορίσει.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την Πυροσβεστική, 64 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό στάδιο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα.

«Απομακρυνθείτε τώρα»

Το μεσημέρι σήμανε συναγερμός στην Εύβοια, καθώς με ειδοποίηση από το 112, οι κάτοικοι του Νημποριού κλήθηκαν να εκκενώσουν άμεσα στον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μαρμάρι και Κάρυστο.

Η φωτιά στην περιοχή ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στα Νέα Στύρα Ευβοίας και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Η πυροσβεστική «έριξε» στη μάχη και αεροσκάφη, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Νωρίς το απόγευμα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε έκτακτη ειδοποίηση για εκκένωση του οικισμού στο Νημποριό, μέσω του 112: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νημποριού Εύβοιας απομακρυνθείτε τώρα προς Μαρμάρι - Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Σε ύφεση η φωτιά στον Βαρνάβα

Η πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής είναι σε ύφεση, ωστόσο συνεχίζουν να επιχειρούν 79 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα και το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., με την συνδρομή του Στρατού, υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Το μεσημέρι η πυρκαγιά έκαιγε δασική έκταση με πουρνάρια και πεύκα, νότια του χωριού, όπου υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Η φωτιά απείλησε αυτές τις διάσπαρτες αγροικίες, ωστόσο δεν κινδύνευσε ο οικισμός, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα.

H φωτιά στον Βαρνάβα ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο της πυροσβεστικής, καθώς αλλάζουν κατεύθυνση με αποτέλεσμα να υπάρχουν ξαφνικές αναζωπυρώσεις.

Λόγω της πυρκαγιάς στην δασική έκταση στον Βαρνάβα, διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα - Καπανδριτίου, από το ύψος της οδού Αθηνών στην Ρήγα Φεραίου (Λεωφόρο Βαρνάβα), από την οδό Μιλτιάδη Μαντά, ρεύμα προς Βαρνάβα, στην οδό 25ης Μαρτίου και Νήσου Σερίφου, ρεύμα προς Βαρνάβα και στην Ανωνυμη Οδό από το ύψος του χωριού Βόθωνα, ρεύμα προς Γραμματικό.

Έκτακτη ενημέρωση από Χαρδαλιά

Νωρίτερα χθες, στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την πορεία των πυρκαγιών, που πραγματοποιήθηκε στις 18:00, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι είναι εξαιρετικά καλύτερη η εικόνα για την πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής, ενώ η φωτιά στα Νέα Στύρα Ευβοίας δεν απειλεί πλέον κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά, σήμερα η Πυροσβεστική αντιμετώπισε δεκάδες φωτιές υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι οι άνεμοι έπνεαν με 6 και 7 μποφόρ και ριπές έως 8 μποφόρ.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι όλοι παραμένουν σε επιφυλακή και θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Αναλυτικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δίνοντας στοιχεία για την κατάσταση που διαμορφώθηκε σήμερα γνωστοποίησε ότι λίγο μετά τις 11:00 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Βαρνάβα Αττικής. Στις 18:00 το απόγευμα η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν εξαιρετικά βελτιωμένη, και αντιμετωπίζονταν διάσπαρτες εστίες εντός περιμέτρου από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις με οχήματα και πεζοπόρα τμήματα καθώς και 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη μαζί με το BERIEV-200. Την πυρόσβεση συντονίζει ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης με τον οποίο βρέθηκαν από το πρωί στο πεδίο και εκείνος παραμένει στο σημείο.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην Ελευσίνα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου στα τοπωνύμια Ρουπάκι, Πάτημα και Σοφό πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίστηκαν από τις 10 και μισή το πρωί διάσπαρτες εστίες σε χαμηλή βλάστηση. Κάποιες από αυτές πλησίαζαν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις επί της λεωφόρου Δερβενοχωρίων αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την επέκτασή τους. Σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα πραγματοποιήθηκε διακοπή της κυκλοφορίας από την ΕΛΑΣ στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ , στη Λεωφόρο Δερβενοχωρίων, στη Λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής αλλά και σε άλλους κάθετους δρόμους.

Ακόμη, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, λίγο πριν τη μία το μεσημέρι εκδηλώθηκε αγροτοδασική πυρκαγιά στην Νέα Ιωνία Βόλου η οποία και αντιμετωπίστηκε μέσα σε μία ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ