ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε νέα τροχιά το πρόγραμμα εμβολιασμού - «Καρότο και μαστίγιο» για το τείχος ανοσίας

Κορωνοϊός: Σε νέα τροχιά το πρόγραμμα εμβολιασμού - «Καρότο και μαστίγιο» για το τείχος ανοσίας
AP Photo/Yorgos Karahalis

Προβληματισμό προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στη χώρα. Οι εστίες που προκαλούν υπερμετάδοση έχουν εντοπιστεί και το φαινόμενο αντιμετωπίζεται στη ρίζα του με σαρωτικούς ελέγχους σε κέντρα διασκέδασης και χώρους που φιλοξενούν κορωνοπάρτι.

Ωστόσο, στην «εξίσωση» της διασποράς φαίνεται ότι εντάσσεται και το μεγάλο ποσοστό μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία προς το παρόν, η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και μόνη πραγματική ασπίδα θα αποτελέσει ένα επαρκές τείχος ανοσίας. Για τον λόγο αυτό, η Επιχείρηση «Ελευθερία» μπαίνει σε νέα τροχιά.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού ανεβάζει ταχύτητα με στόχο να ολοκληρωθεί η κάλυψη του 70% του πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού και στηρίζεται πλέον σε τρεις άξονες: την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, τα κίνητρα για τους εμβολιασμένους και την υποχρεωτικότητα για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Το σχέδιο για την υποχρεωτικότητα

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υποχρεωτικότητας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός των επομένων ημερών σε ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ομάδες αφορούν στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στο προσωπικό νοσοκομείων, κλινικών και κέντρων Υγείας.

Στους εργαζόμενους αυτούς πρόκειται να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν, πριν τεθεί σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικότητας, που θα περιλαμβάνει και κυρώσεις για όσους δεν εμβολιαστούν, κάτι που μένει να αποκρυσταλλωθεί.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν εισηγήσεις για άνοιγμα της «βεντάλιας» των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες, όπως είναι οι κρατικοί υπάλληλοι σε νευραλγικές υπηρεσίες -στο πρότυπο της ΕΜΑΚ. Εφόσον κάτι τέτοιο προχωρήσει (σε δεύτερη πάντως φάση), σε αυτήν την κατηγορία εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αρχίζει ο εμβολιασμός εφήβων

Στις αρχές της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών. Μετά το «πράσινο φως» της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η Μαρία Θεοδωρίδου και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναμένεται να δώσουν όλες τις διευκρινίσεις και τις οδηγίες στους γονείς για τον εμβολιασμό των εφήβων που θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας.

Για τον εμβολιασμό των εφήβων που έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 θα απαιτείται συναίνεση γονέων, ενώ ο προγραμματισμός των σχετικών ραντεβού αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται μόνο με mRNA εμβόλια, δηλαδή το εμβόλιο της Pfizer, που έχει προς το παρόν έγκριση από τον ΕΜΑ για εφήβους.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής», τόνισε την περασμένη Τρίτη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα εμβολιασμού κατοίκων απομακρυσμένων χωριών στην Κρήτη από κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατ' οίκον για κατάκοιτους πολίτες.

Ήδη, έχει αναρτηθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες γιατρούς για ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μεταβούν στην έδρα της οικείας υγειονομικής περιφέρειας για να υπογράψουν κείμενο σύμβασης ή να στείλουν ηλεκτρονικά κείμενο που να εκφράζουν την επιθυμία τους.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί θα κληθούν να επιλέξουν εμβολιαστικό κέντρο από το οποίο θα παραλαμβάνουν τα εμβόλια (Johnson & Johnson). Τα ονόματά τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους θα αναρτώνται στην πλατφόρμα προκειμένου οι πολίτες να επικοινωνούν μαζί τους για να ορίσουν την ημερομηνία εμβολιασμού τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, Κυριακή 11 Ιουλίου, έχουν πραγματοποιηθεί 9.233.521 εμβολιασμοί, με 4.258.610 πολίτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ενημέρωση πόρτα-πόρτα

Με στόχο την ενίσχυση των εμβολιασμών, η κυβέρνηση εντατικοποιεί την προσπάθεια της πειθούς, στην οποία εντάσσονται τόσο η καμπάνια ενημέρωσης, όσο και τα κίνητρα για εμβολιασμένους.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να πειστούν όσοι διστάζουν, το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί τη μέθοδο «πόρτα πόρτα». Το εγχείρημα έχει ως βασικούς βραχίονες την Εκκλησία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για τον συντονισμό με την Εκκλησία έχουν επιφορτιστεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα και την Τρίτη πρόκειται να συμμετάσχουν στην ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Το ζητούμενο από την Εκκλησία είναι να αδρανοποιηθούν οι σκληροπυρηνικοί ιερείς, οι οποίοι αποτρέπουν ή και «τιμωρούν» τους πιστούς που εμβολιάζονται και αφετέρου να μπουν στη μάχη υπέρ του εμβολιασμού εκτός του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μητροπολιτών και οι ιερείς σε κάθε εκκλησία της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ιερά Σύνοδος θα απευθύνει έγγραφη ισχυρή σύσταση υπέρ του εμβολιασμού προς όλες τις Μητροπόλεις και τους πιστούς.

Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ζητούμενο από τους δημάρχους -κυρίως, αλλά και τους περιφερειάρχες- που έχουν σαφή εικόνα για τα χωριά και τις κωμοπόλεις που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, είναι να επιχειρήσουν να πείσουν τους πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, ακόμη και «πόρτα-πόρτα». Τον συντονισμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και σε αυτήν την προσπάθεια αναμένεται να αξιοποιηθούν οι κινητές μονάδες εμβολιασμού, κατά το πρότυπο της Κρήτης.

Κίνητρα εμβολιασμού

Παράλληλα, με τις δράσεις αυτές θα «τρέξει» μια νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με βασικούς αποδέκτες τους νέους. Ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθούν και τα κίνητρα εμβολιασμού. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ενεργοποίηση του freedom pass για τους νέους 18-15 ετών που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Οι νέοι που θα εμβολιαστούν θα έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες μετά την άυλη κάρτα αξίας 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς στον ΣΚΑΙ, η πλατφόρμα των αιτήσεων θα ανοίξει το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου. Δικαιούχοι θα είναι νέοι 18 έως 25 ετών που είτε έχουν εμβολιαστεί πλήρως είτε έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Οι δικαιούχοι του voucher θα μπαίνουν στην εφαρμογή για να κάνουν την αίτησή τους και θα χρειάζονται τους κωδικούς του taxisnet (για ταυτοποίηση), τον ΑΜΚΑ τους, ενώ θα σημειώνουν και στοιχεία επικοινωνίας όπως email και αριθμό κινητού. Όσοι δεν έχουν κωδικούς taxisnet (τους οποίους πάντως μπορούν να βγάλουν εύκολα) θα μπορούν να κάνουν αίτηση και σε ΚΕΠ.

Τα 150 ευρώ θα μπαίνουν στην άυλη κάρτα και θα μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω της εφαρμογής e-εμπορίου ή μέσω POS για τουριστικές υπηρεσίες, τον πολιτισμό και τις μεταφορές.

Στα κίνητρα εμβολιασμού αναμένεται να ενταχθεί και το σχέδιο που αφορά στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και ψυχαγωγίας αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας, αφού σταθμιστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και πάντως πριν από τις 15 Ιουλίου που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων αυτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ