ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης: Τρία σενάρια για την πανδημία, το «καλό», το «ενδιάμεσο» και το «δύσκολο»

Τζανάκης: Τρία σενάρια για την πανδημία, το «καλό», το «ενδιάμεσο» και το «δύσκολο»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, λέγοντας πως η κορύφωση του τέταρτου κύματος αναμένεται στις 20 Αυγούστου. Ο καθηγητής ανέπτυξε τρία σενάρια, το «καλό», το «ενδιάμεσο» και το «δύσκολο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για μέσο όρο 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

«Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω» πρόσθεσε, μιλώντας στο Mega.

«Στο δύσκολο σενάριο η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί, έχουμε πτώση εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Με την τελική δυναμική του κύματος εφόσον εξελιχθεί έτσι να είναι άγνωστη ακόμα» κατέληξε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα πολλά κρούσματα θα συμβάλλουν στο χτίσιμο της ανοσίας. «Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινώπορο αλλά αυτό εξαρτάται από τη ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον ίδιο «το επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων τους σκληρούς δείκτες. Θα δούμε αν οι νεαροί που νοσούν τώρα όταν μεταφέρουν τη νόσο σε ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες τι θα δώσουν αυτοί από πλευράς διασωληνώσεων και θανάτων».

Ο κ. Τζανάκης επανέλαβε ότι «ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από τη μόλυνση, αλλά από τη βαριά νόσηση».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού απάντησε ότι «είναι υπό συζήτηση καταρχήν σε άτομα ευάλωτα. Τα εμβόλια αφήνουν σχετικά μεγάλη ανοσία για μεγάλο διάστημα. Αναμένουμε τις οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ