ΕΛΛΑΔΑ

Ολοταχώς για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - Οι «πρώτοι» στη σειρά,το χρονοδιάγραμμα και οι κυρώσεις

Ολοταχώς για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - Οι «πρώτοι» στη σειρά,το χρονοδιάγραμμα και οι κυρώσεις
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εντείνει τις προσπάθειες η κυβέρνηση προκειμένου να χτιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, στη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα, εξαιτίας της οποίας ο αριθμός των κρουσμάτων έχει πάρει ξανά την ανιούσα. Έτσι, εκτός από τον εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών, η πλατφόρμα για τους οποίους θα ανοίξει εντός της εβδομάδας, μονόδρομος καθίστανται πλέον οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. 

Η κυβέρνηση θα ανοίξει εντός της εβδομάδας τα χαρτιά της για τις πρώτες ομάδες κρατικών λειτουργών για τις οποίες θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του σταδίου της επιχείρησης «Ελευθερία». Μάλιστα, στον «πυρετό» συσκέψεων του Μαξίμου εξετάζεται το ενδεχόμενο παρέμβασης του πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό όπως προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, θα υπάρχουν κυρώσεις για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο υποχρεωτικός εμβολιασμός «σε πρώτη φάση θα αφορά εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας και σε δεύτερη φάση το υγειονομικό προσωπικό της χώρας». Για να επεκταθεί το μέτρο και σε άλλους εργαζόμενους, θα πρέπει να υπάρξει νέο αίτημα προς την Επιτροπή Βιοηθικής, σημείωσε.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «προφανώς θα υπάρχει ένα κυρωτικό πλαίσιο που θα συνοδεύει την άρνηση εμβολιασμού, όταν αυτός καταστεί υποχρεωτικός για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για τους κάτω των 18 ετών, προκειμένου να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο από τον Σεπτέμβριο. «Έχει γίνει η επεξεργασία των δεδομένων και περιμένουμε τις ανακοινώσεις», τόνισε.

Ο κ. Κοντογεώργης έκανε λόγο για εντατική προσπάθεια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν – κυρίως τους πιο ευάλωτους και τις μικρότερες ηλικίες, λέγοντας πως «βλέπουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση στα ραντεβού».

Όπως είπε, τις τελευταίες 2 εβδομάδες του Ιουνίου υπήρχαν περίπου 15.000 νέα ραντεβού την ημέρα. «Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων τα ραντεβού ανέβησαν σε 30.000 ημερησίως και πλέον ο αριθμός ξεπερνά τις 45.000. 4 στα 10 ραντεβού αφορά ηλικίες κάτω των 40 ετών», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Στις ηλικιακές ομάδες από 18 έως 29 ετών, οι εμβολιασμένοι ανέρχονται πλέον στο 30%, ενώ στις ηλικίες άνω των 60, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 80%.

Επιπλέον, ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες το πρόγραμμα εμβολιασμού σε απομακρυσμένες περιοχές, για το οποίο καταγράφηκε αυξημένη συμμετοχή στην Κρήτη.

Ο γρίφος για τους κλειστούς χώρους

Γρίφο αποτελεί το μοντέλο που τελικώς θα ισχύσει για τους κλειστούς χώρους. Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τη ζυγαριά των αποφάσεων να γέρνει προς τη χρονική μετάθεση εφαρμογής των μέτρων, τουλάχιστον κατά μια εβδομάδα, αντί για την πρεμιέρα της 15ης Ιουλίου, η οποία συμπεριλαμβανόταν στις κυβερνητικές ανακοινώσεις προ δεκαπενθημέρου.

Από την άλλη αυξάνονται οι υποστηρικτές της εναλλακτικής λύσης, την οποία εγκαίρως είχε δημοσιοποιήσει το CNN Greece, για κλειστούς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Δηλαδή στο άνοιγμα της αυλαίας την ερχόμενη Πέμπτη, να υπάρχει διαθέσιμη η επιλογή στην ειδική πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ, για τους επαγγελματίες, που θα θελήσουν να παράσχουν υπηρεσίες και σε ανεμβολίαστους με την επιδείξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου.

Στο τραπέζι είναι η εισήγηση, που κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν συγκεντρώνει οι πολλές πιθανότητες, για την έναρξη λειτουργίας των κλειστών χώρων που διαθέτουν τα καταστήματα εστίασης, με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Η υιοθέτησή του, ενέχει επιδημιολογικό ρίσκο και ταυτόχρονα περισσότερες ανάγκες στο ελεγκτικό κομμάτι, σε ένα δρακόντειο πλαίσιο που προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρές διοικητικές καμπάνες για τους παραβάτες επιχειρηματίες αλλά και τους πελάτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ