ΕΛΛΑΔΑ

Τσιάρας: Κακούργημα ξανά η αιμομιξία

Τσιάρας: Κακούργημα ξανά η αιμομιξία
Φωτογραφία αρχείου INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της «αιμομιξίας», το οποίο υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα με το νέο Ποινικό Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2019, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Οι νέες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στον απόηχο σειράς υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης, όπως η πρόσφατη με θύμα 19χρονη κοπέλα στην περιοχή της Ηλιούπολης που έχουν προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ειδικότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά την ομιλία του στο Webinar με θέμα «Fighting impunity in the 21st century» που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum, αναφερόμενος στις νέες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, προανήγγειλε την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της «αιμομιξίας».

Βάσει της πρότασης της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα θα προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική βία που ασκείται εντός της οικογένειας.

Επιπλέον για την ευθυγράμμιση του νέου Ποινικού Κώδικα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων, δηλαδή των ανηλίκων ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε:

  • Την αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος.
  • Την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ' έγκληση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του υπενθύμισε και τις αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα με την πλημμεληματοποίηση του αδικήματος της «ενεργητικής δωροδοκίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες διαπόμπευσαν τη χώρα μας διεθνώς.

Ωστόσο, «μετά τις τροποποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019, με τις οποίες επαναφέραμε τον κακουργηματικό χαρακτήρα της ενεργητικής δωροδοκίας τόσο η GRECO όσο και ο ΟΟΣΑ συνέταξαν εξόχως καλές εκθέσεις», τόνισε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε:

«Αντίστοιχα, η πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας ήταν μια από τις καλύτερες εκθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Κυρίως διότι η χώρα μας έκανε τολμηρά βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας. Εκτός από την επαναφορά της ενεργητικής δωροδοκίας, συστάθηκε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία υπάγονται πλέον 6 -διασπαρμένοι μέχρι τότε- ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους και οι οποίοι λειτουργούν με αυτοτέλεια, αλλά και με συνοχή».

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Ιωάννα Μάνδρου, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ