ΕΛΛΑΔΑ

Μιχαηλίδου για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Άδεια και μετά απόλυση για τους αρνητές

Μιχαηλίδου για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Άδεια και μετά απόλυση για τους αρνητές
ΙΝΤΙΜΕ

 «Θα απολύονται όσοι υπάλληλοι δομών αρνούνται να εμβολιαστούν έπειτα από την υποχρεωτική άδεια», δήλωσε η  υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου στο Open, «όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν (…) Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης και δεν έχει κάνει το εμβόλιο να υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί...».

Η ίδια αναφερόταν σε εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων, και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων.... στις δημόσιες δομές έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%», είπε και συνέχισε:

«Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται», σημείωσε.

Και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε με τη σειρά του πως «ένας άνθρωπος που εργάζεται σε δομή φροντίδας ηλικιωμένων και αποφασίζει να μην εμβολιαστεί γιατί φοβάται, γιατί ο Μπιλ Γκέιτς θα του βάλει τσιπάκι κλπ, αλλά αντιλαμβάνεται ότι όντας ανεμβολίαστος αυξάνει την πιθανότητα να μεταφέρει τον ιό μέσα στη δομή, αυτός ο άνθρωπος έχει ρόλο; Πρέπει να παραμείνει στη δομή; (…) Αν αυτός προτιμάει τον εαυτό του από τη ζωή αυτών που φροντίζει πληροί τα κριτήρια να είναι σε αυτή τη δομή;», διερωτήθηκε αρχικά και συνέχισε τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Είναι προφανές ότι ένας υγειονομικός ή εργαζόμενος σε δομή που αποφασίσει ότι δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο – αρά γνωρίζει πως θέτει σε κίνδυνο αυτόν που φροντίζει- προφανώς είναι ακατάλληλος να κάνει τη δουλειά. (…) Δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός για να πάρω αποφάσεις. Θέτω ένα λογικό ερώτημα».

Οι κατηγορίες των εργαζομένων που πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά

Όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας, είτε υγειονομικοί είτε διοικητικοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου.

Επιπλέον, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.

Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, η υποχρεωτικότητα στον τομέα αυτό αφορά στους εργαζόμενους σε:

α) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης

(β) Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες

(γ) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης

(δ) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

(ε) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων

(στ) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται
ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία

(ζ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων

(η) Οικοτροφεία

(ι) Ειδικά ιδρύματα

(ια) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

(ιβ) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας

(ιγ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ)

Επιπλέον, προβλέπεται υποχρέωση εμβολιασμού όλου του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικών Κέντρων Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, Δομών ΠΦΥ, κ.λπ.) έως 01-09-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο).

Οι δημόσιοι φορείς θα προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ