ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστοί χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας: Νέο καθεστώς λειτουργίας από την Παρασκευή

Κλειστοί χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας: Νέο καθεστώς λειτουργίας από την Παρασκευή
AP Photo/Petros Giannakouris

Με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο τείχος ανοσίας που θα αποτελέσει ασπίδα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, η εμβολιαστική εκστρατεία έχει μπει σε νέα φάση. Εκτός της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για ευαίσθητες επαγγελματικές ομάδες, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα που αποτελούν κίνητρο για εμβολιασμούς. Ταυτόχρονα, κρίσιμο «στοίχημα» αποτελεί η επιτυχής και ασφαλής λειτουργία οικονομικών δραστηριοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται το νέο καθεστώς λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας από την Παρασκευή, το οποίο αναμένεται να αποσαφηνιστεί πλήρως τις επόμενες ώρες με την έκδοση ΚΥΑ.

Ένα από τα βασικά σημεία στο νέο καθεστώς λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας στους οποίους θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά εμβολιασμένοι, είναι οι έλεγχοι που θα διενεργούνται στα πιστοποιητικά των θαμώνων καθώς επίσης η αποφυγή πλαστοπροσωπίας.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπονται δύο άξονες:

Η ταυτοποίηση να γίνεται από τον καταστηματάρχη αμέσως μετά τον έλεγχο γνησιότητας των εγγράφων μέσω της ειδικής εφαρμογής με τον οποίο θα επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες θα αποφύγουν και το πρόστιμο εάν σε έναν έλεγχο που θα γίνει εκ των υστέρων από τις αρμόδιες αρχές διαπιστωθεί το συγκεκριμένο αδίκημα.

Επιπλέον, αυτό θα είναι μεταξύ άλλων το αντικείμενο των δειγματοληπτικών ελέγχων που θα διενεργούνται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τα υπόλοιπα σώματα που θα αναλάβουν το βάρος της εποπτείας για την τήρηση των μέτρων.

Covid Free GR: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή για τον έλεγχο του εμβολιασμού

Παράλληλα, σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους θαμώνες σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Οι έλεγχοι θα γίνονται μέσω της εφαρμογής επαλήθευσης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών «Covid Free GR», η οποία είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android, διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή; Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο - σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.

Κίτρινο - σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).

Κόκκινο - σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Ποια είναι η χρονική ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού - 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.

Νόσησης - έως και 6 μήνες μετά.

Rapid test - 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

PCR test - 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Σημειώνεται ότι η εν λόγω εφαρμογή υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αναλυτικά τα μέτρα

  • Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωριστικότητας.
  • Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία
  • Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και μέχρι 8.000 τα κλειστά και για ανήλικους με σελφ τεστ στο στο 5% -από το 85% - της χωρητικότητας.
  • Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να δηλώνουν εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.
  • Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια. Ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ και 5.000 ευρώ και 7 μέρες αναστολή λειτουργίας για χώρους άνω των 200 τμ.

Σε δεύτερη παράβαση για όλους 10.000 ευρώ πρόστιμο και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες.

Eίναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων και βάση αποδεικτικού υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μένουν να διασαφηνιστούν οι κυρώσεις για τους πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν πλαστό έγγραφο ή θα προβούν σε άλλη παραβίαση των μέτρων.

Τα τρία σήματα στους κλειστούς χώρους

Τα τρία νέα σήματα τα οποία θα πρέπει να τοποθετήσουν όλα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, και τα οποία αφορούν τους κλειστούς χώρους.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων όλης της χώρας θα πρέπει να έχουν στην είσοδο τα εξής σήματα, από τις 16 Ιουλίου:

«Χώρος Covid Free» - Αυτό το σήμα θα πιστοποιεί ότι όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.
«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό» - Το σήμα θα τοποθετείται σε καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό
«Μεικτός χώρος» - Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ