ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο 50% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται η μετάλλαξη Δέλτα

Κορωνοϊός: Στο 50% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται η μετάλλαξη Δέλτα
AP Photo

Ταχύτατη είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, με το 50% των νέων κρουσμάτων να έχει μολυνθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρη Θάνο η καλύτερη θωράκιση έρχεται με τον εμβολιασμό, παρά το γεγονός ότι  η αποτελεσματικότητα είναι μειωμένη λόγω της μετάλλαξης κατά 10%-15%.

Σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής ο κ. Θάνος μίλησε για έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς τα κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση.

«Σήμερα, όπως θα σας δείξω με τα δεδομένα που εστάλησαν στον ΕΟΔΥ πριν από δύο ώρες, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος «Δ» αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας», υπογράμμισε για να προσθέσει πως όλα τα δείγματα από την Ίο έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη αυτή.

Για τον κ. Θάνο το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ ανησυχία προκαλεί και το στέλεχος «Β» της Νοτίου Αφρικής «διότι, ενώ το είχαμε πρωτοανιχνεύσει αρχές του Φεβρουαρίου στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες περίπου την ίδια εποχή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μία ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει την αύξηση του στελέχους «Δ».

Συσχέτιση δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ, η «Β» έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία.

Θέλησε ωστόσο, να καθησυχάσει, λέγοντας πως «η καταγραφή των μεταλλάξεων δεν πρέπει να τρομάζει καθώς δείχνει ότι το εθνικό σύστημα έχει πλέον τους ανθρώπινους πόρους και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να «σκανάρει» τον «αόρατο εχθρό» και έτσι να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ