ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για Μύκονο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ίο, Σαντορίνη και Πάρο

Κορωνοϊός: Συναγερμός για Μύκονο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ίο, Σαντορίνη και Πάρο
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, για έξι περιοχές της χώρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εκθετική πορεία της πανδημίας. Οι έξι αυτές περιοχές κατηγοριοποιούνται πλέον σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και τίθενται σε εφαρμογή νέα μέτρα για την ενίσχυση του testing, κυρίως σε ανεμβολίαστα άτομα, λόγω εξαιρετικά υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

«Η μεγάλη διασπορά είναι δεδομένη» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλουστην τοποθέτησή της, σημειώνοντας πως η ιχνηλάτηση δείχνει πως οι νέοι επιστρέφοντας από τις διακοπές «μεταφέρουν» τον ιό στο οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό τους περιβάλλον.

Την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα κορωνοϊού πενταπλασιάστηκαν ενώ η διάμεση ηλικία των νέων μολύνσεων παρέμεινε σταθερή στα 26 έτη. Το 80% νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών.

«Εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά, θα βρει τον δρόμο του σε άτομα ανεμβολίαστα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, που προειδοποίησε για σαφή αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικες 55 με 64 ετών όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρέθηκαν να νοσούν και δεν μπορούν μέσω της ιχνηλάτησης να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε.

«Το χειμώνα χρειάστηκαν 4 με 5 εβδομάδες για να δούμε αντίστοιχη αύξηση κρουσμάτων» είπε η καθηγήτρια και σημείωσε ότι για την ώρα παρατηρείται μικρή μόνο αύξηση των νοσηλευομένων στην επικράτεια, ενώ μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών.

«Σήμερα ένας στους δύο είναι νέοι ηλικίας κάτω των 54 ετών, ενώ αντίθετα στο τέλος Μαρτίου, 7 στους 10 ήταν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 54 ετών», τόνισε.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

«Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων, η οποία συνδέεται με τη μετάλλαξη Δέλτα, υπενθυμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 7ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή, η οποία αποφάσισε την επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας ως εξής:

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν στο πορτοκαλί επίπεδο, καθώς επίσης και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.

Επίσης οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαϊας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Μυτιλήνης, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο. Στο ίδιο (σ.σ. κίτρινο) επίπεδο ανεβαίνουν επίσης οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.

Ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο επίπεδο.

Οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

«Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει σε όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μύκονο έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, στις περιοχές αυτές και αρχής γενομένης από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα, συγκεκριμένα ένα rapid test και ένα self test, με ταυτόχρονη υποχρέωση τη δήλωση του αποτελέσματος στο σύστημα «Εργάνη».

Η υποχρέωση για testing δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μία με rapid test, αφορά και τα ανεμβολίαστα μέλη των πληρωνάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Τα νέα μέτρα για τις κατασκηνώσεις

«Η αύξηση του ιικού φορτίου στη χώρα κι η αλλαγή επιδημιολογικών δεδομένων, οδήγησε στην αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις κατασκηνώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εξέτασε τα δεδομένα και εισηγήθηκε τα εξής:

  • Για την είσοδο στην κατασκήνωση κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι, πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό απότέλεσμα rapid test 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR test 72 ωρών.
  • Κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά ελέγχονται με τη μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα: ένα self test και ένα rapid test.
  • Επιπλέον δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ