ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Πρόστιμα και λουκέτα σε επιχειρήσεις για μη τήρηση των μέτρων

Κρήτη: Πρόστιμα και λουκέτα σε επιχειρήσεις για μη τήρηση των μέτρων
INTIME

Τσουχτερά πρόστιμα θα πληρώσουν δύο επιχειρηματίες στο Ηράκλειο της Κρήτης καθώς σε έλεγχο των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκαν να εξυπηρετούν όρθιους πελάτες.

Οι αστυνομικοί βεβαίωσαν πρόστιμα ύψους 5.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων για μία εβδομάδα, σύμφωνα με το cretapost.gr.

Συνολικά το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη επιβλήθηκαν 6 πρόστιμα των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας σε εργαζόμενους.

Τρεις στα Χανιά και τρεις στο Ρέθυμνο.

Τα μέτρα για την εστίαση, ψυχαγωγία, διασκέδαση

Μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει έχουν πρόσβαση τόσο στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, όσο και στους ανοικτούς χώρους διασκέδασης -όπως είναι τα νυχτερινά κέντρα, κλαμπ και μπαρ-, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες ψυχαγωγίας και διασκέδασης οι θαμώνες θα είναι μόνο καθήμενοι, ενώ είναι ευθύνη των επιχειρηματιών να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και ταυτότητας των πελατών τους.

Για τους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση δεν αλλάζει το πλαίσιο που προβλέπει μικτούς εξωτερικούς χώρους. Τα γήπεδα θα λειτουργούν με πληρότητα 85% αλλά μόνο με εμβολιασμένους. Στα πανηγύρια επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι και απαγορεύεται ο χορός.

Σημειώνεται πως τα πρόστιμα για τη μη τήρηση των μέτρων είναι «τσουχτερά» και θα ξεκινούν από 2.000 ευρώ και θα φτάνουν τα 10.000 ευρώ.

Kλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (Εστιατόρια, Καφέ, Κινηματογράφοι, Θέατρα) θα λειτουργούν ως εξής:

  • 85% πληρότητα
  • Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά
  • Ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων
  • Οι μικτοί χώροι δεν επιτρέπονται.

Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα):

  • Αμιγείς χώροι: 85% Πληρότητα με μάσκα
  • Μικτοί χώροι: 75% Πληρότητα για χώρους, 70% Πληρότητα για χώρους, 65% Πληρότητα για χώρους, Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους

Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ)

  • Αμιγείς χώροι: 85% Πληρότητα
  • Μόνο καθήμενοι
  • Μικτοί χώροι δεν επιτρέπονται.

Ανοιχτοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια)

  • Αμιγείς χώροι: Λειτουργία με τα ισχύοντα πρωτόκολλα της ΓΓ Εμπορίου
  • Μικτοί χώροι: Λειτουργία με τα ισχύοντα πρωτόκολλα της ΓΓ Εμπορίου

Για όλους τους κλειστούς χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα) θα λειτουργούν με 85% πληρότητα και με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Αμφότεροι ανοικτοί και κλειστοί χώροι λειτουργούν με τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

- Μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι

- Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών

- Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής (προβλέπεται στο παράρτημα 2)

- Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

- Ειδικώς στην περίπτωση των κλειστών χώρων, υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου

- Δυνατότητα λειτουργίας, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο (και αποκλειστικά ανηλίκων με self test).

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων σε ανοικτό (υπαίθριο χώρο) ισχύουν και:

α) για την λειτουργία υπηρεσιών catering και την λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων με ανώτατο όριο παρουσίας τα 300 άτομα (εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για την φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης)

β) για την λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Κατ' εξαίρεσιν λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγειινής.

Επιπλέον ορίζονται τα εξής:

α) υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή

β) Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι

γ) Πληρότητα 50% της δυναμικότητας

δ) Απαγόρευση ζωντανής μουσικής

ε) Απαγόρευση πραγματοποίησης δεξιώσεων, εκδηλώσεων, συναθροίσεων

στ) Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, διανομής προϊόντων και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης επιτρέπονται χωρίς την δυνατότητα παραμονής στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Τα πρόστιμα

Πρώτη παράβαση:

  • Για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.
  • Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.

Δεύτερη παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Τρίτη παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Πώς θα ελέγχεται η είσοδος

Η είσοδος σε χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης συναρτάται ευθέως από το αποτέλεσμα του ελέγχου των συναφών πιστοποιητικών από την ψηφιακή εφαρμογή covidfree.gr. Η εφαρμογή (app) κατεβαίνει σε κάθε κινητό τηλέφωνο και κάθε τάμπλετ, είτε για κινητά android είτε για κινητά της Apple από τα σχετικά app stores, αλλά κατεβαίνει και από την ιστοσελίδα covidfree.gov.gr

Η εφαρμογή, αφού κατεβεί, με το που την ανοίγει κανείς, αναφέρει τη σάρωση QR. Περνά κανείς το κινητό του πάνω από ένα πιστοποιητικό είτε σε χαρτί, είτε σε ψηφιακή μορφή και αμέσως θα έχει το αποτέλεσμα που θέλει, δηλαδή πράσινο, κίτρινο, ή κόκκινο, όταν πια το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι πλαστό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ