ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Νούμερο ένα κίνδυνος για τους νεαρούς ασθενείς η παχυσαρκία

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Νούμερο ένα κίνδυνος για τους νεαρούς ασθενείς η παχυσαρκία
AP

Το υποκείμενο νόσημα που απειλεί τι νέες ηλικίες σε σχέση με τον κορωνοϊό είναι η παχυσαρκία σύμφωνα με την καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Πιο αναλυτικά, το αυξημένο βάρος σώματος με ένα σύνθετο μηχανισμό δημιουργεί μια φλεγμονή, η οποία είναι επικίνδυνη για το ανοσιακό σύστημα.

Η πανδημία της Covid 19 ίσως δίνει τη δυνατότητα να στραφούμε και σε άλλα μείζονος σημασίας υγειονομικά ζητήματα, όπως είναι και η παχυσαρκία.

«Το εργαστήριο των μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι και όχι οι εμβολιασμένοι. Ας μην εφησυχάζουμε, ώστε άμεση αυτή η πανδημία να γίνει παρελθόν», υπογράμμισε, η Μαρία Θεοδωρίδου.

Σημαντικός ο ρόλος της Εκκλησίας για την επιτάχυνση των εμβολιασμών

Η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για τον ρόλο της Εκκλησίας στην ώθηση και επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, τονίζοντας ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε συνάντηση για το θέμα αυτό με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

«Τέθηκε στην Επιτροπή από την Εκκλησία αν είναι ηθικά αποδεκτό να χρησιμοποιούνται εμβόλια Covid, στα οποία εμπεριέχονται εμβρυικά κύτταρα. Είναι ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κανένα εμβόλιο Covid δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα. Χρησιμοποιούνται κυτταρικές σειρές που προήλθαν από εβρυικούς ιστούς που είχαν ληφθεί σε ιατρικά εργαστήρια κατά τη δεκεαετία του 1960. Τα κύτταρα αυτά αφαιρούνται πριν από την παρασκευή των εμβολίων», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια τόνισε ότι «ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει ούτε κατά τη διάρκεια προσπάθειας της τεκνοποίησης, ούτε κατά τη διάρκεια της κύησης, ούτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού».

Η ίδια εξήρε επιπλέον τη συμβολή της Εκκλησίας για το «λόγο της αγάπης, ο οποίος ορισμένες φορές είναι πιο ουσιαστικός από τον "στεγνό" επιστημονικό λόγο».

Για τους εμβολιασμούς παιδιών άνω των 12 ετών

Απαντώντας στο ζήτημα των εμβολιασμών σε παιδιά άνω των 12 ετών, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι «ακόμη η Επιτροπή βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων. Το πότε θα γίνει αυτό δεν έχει ακόμη οριστεί ημερολογιακά».

«Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΕΟΔΥ: 1.834 νέα κρούσματα, 123 διασωληνωμένοι και 8 θάνατοι

Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.834, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 459.146 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 141 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.360 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 123 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 89.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.760 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 141 (ημερήσια μεταβολή +6.82%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 117
ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ