ΕΛΛΑΔΑ

Kορωνοϊός: Επείγει ο εμβολιασμός για τους άνω 40 ετών - «Κληρώνει» για Μύκονο

Kορωνοϊός: Επείγει ο εμβολιασμός για τους άνω 40 ετών - «Κληρώνει» για Μύκονο
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Για μετατόπιση της διασποράς του κορωνοϊού σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς από τους νέους ανθρώπους που νόσησαν παρατηρήθηκε μετακίνηση του ιού προς ανεμβολίαστους, έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

«Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την τελευταία εβδομάδα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15 έως 25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Αυξάνονται τα κρούσματα σε ηλικίες 40-60 ετών» είπε, προειδοποιώντας ότι αυτό «θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σε πίεση στο σύστημα υγείας».

«Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλταστη χώρα μας συνέπεσε χρονικά με τις μετακινήσεις των νέων, αλλά και την χαλάρωση των μέτρων προστασίας λόγω διακοπών. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44% πιο μεταδοτική από την βρετανική» που επικρατούσε μέχρι πρότινος στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την καθηγήτρια.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ακόμη ότι εστίες μετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση, το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον. Ο μέσος κυλιόμενος όρος του επταημέρου είναι 2.568 κρούσματα, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, αλλά δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο, ιδίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται άνω των 50 ή 40 ετών» επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι επείγει ο εμβολιασμός όλων άνω των 40 ετών για να αποφευχθεί η νοσηλεία του σε ΜΕΘ ή διασωλήνωση τους σε περίπτωση που νοσήσουν.

«Ένας στους τρεις είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-60 ετών, είναι οι γονείς των παιδιών τα οποία θα επιστρέψουν από τα νησιά», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι όλοι οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους καλό θα είναι να αποφύγουν το συγχρωτισμό παρά το αρνητικό self test που θα κάνουν πριν μπουν στο πλοίο.

«Είναι χρέος τους να συνεχίσουν να επιτηρούν την υγεία τους για αρκετές ημέρες από την ημέρα που θα επιστρέψουν και να μην εκθέσουν σε κίνδυνο τους γύρω τους», είπε.

Υποχρεωτικά τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε τουρισμό και εστίαση

Κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μύκονο που παραμένει στο «κόκκινο» ο Νίκος Χαρδαλιάς, παρόλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μικρή τάση μείωσης, εκτιμώντας πως το lockdown που επιβλήθηκε έφερε αποτέλεσμα καθώς δεν προκύπτουν νέες συρροές.

Όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ - ένα self test και ένα rapid test κάθε εβδομάδα σε όλη την επικράτεια, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

«Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο με δύο τεστ εβδομαδιαίως, ένα self test και ένα rapid test σε όλη την επικράτεια», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε:

  • Ο Δήμος Μυκόνου παραμένει σε καθεστώς υψηλής επιδημιολογικής επιτήρησης και οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Καρδίτσας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λασιθίου και Χανίων εκτός του Δήμου Γαύδου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3.
  • Οι Δήμοι Ζακύνθου, Λέρου, Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Κω, Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Σίφνου, Σερίφου, Μήλου, Τροιζηνίας, Αντιπάρου και Ρόδου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3.
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Έβρου εκτός του Δήμου Σαμοθράκης, Φλώρινας, Τρικάλων, Φωκίδας, Σερρών, Πέλλας, Φθιώτιδας, Λακωνίας εκτός του Δήμου Ελαφονήσου, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Καβάλας, Δράμας και Ημαθίας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «κίτρινο» επίπεδο 2.
  • Οι Δήμου Σκύρου, Καλύμνου, Λειψών, Παξών, Κιμώλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Αλονήσσου και Σκοπέλου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «κίτρινο» επίπεδο 2.
  • Ο Δήμος Κύθνου πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο «πράσινο» επίπεδο 1.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ