ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πίεση στο σύστημα υγείας εν μέσω αντιδράσεων για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Κορωνοϊός: Πίεση στο σύστημα υγείας εν μέσω αντιδράσεων για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Φωτογραφία αρχείου CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Το τέταρτο κύμα κορωνοϊού μεταφράζεται ήδη σε πίεση του ΕΣΥ με την κυβέρνηση να «ποντάρει» στην εκστρατεία πειθούς προκειμένου να τονωθεί περισσότερο το πρόγραμμα εμβολιασμών για την Covid-19, δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους επαγγελματίες υγείας. Παράλληλα την αντιθεσή της στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις και προσφυγή στα δικαστήρια.

Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση των εισαγωγών νέων ασθενών με κορωνοϊό κατά 70%, με τον κυλιόμενο μέσο όρο νέων εισαγωγών του 7ημέρου να ανέρχεται στις 129 εισαγωγές ανά ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων να ξεπερνά, μετά από πολλές εβδομάδες, τους 1.000 συνολικά στην επικράτεια.

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι οι περισσότερες εισαγωγές αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους.

«Το 70% των εισαγωγών δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση», είπε χαρακτηριστικά. «Εάν συνεχίζουμε έτσι, το peak θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο», προειδοποίησε και τόνισε πως η κατάσταση αρχίσει να δυσκολεύει:

«Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα που δεν ξέρω που θα βγει. Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την μέρα».

Κορυφώνεται η εκστρατεία πειθούς για τους εμβολιασμούς

Ενόσω η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα τείνει να επικρατήσει την κοινότητα, κυρίως στα ανεμβολίαστα άτομα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε οικονομικά κίνητρα σε φαρμακοποιούς και γιατρούς για κάθε νέο ραντεβού εμβολιασμού που θα κλείνουν, ή για τους εμβολιασμούς που θα πραγματοποιούν είτε στα ιατρεία τους είτε κατ’ οίκον.

Συγκεκριμένα:

  • Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε πολίτες με αμοιβή 10 ευρώ το ραντεβού.
  • Από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους.
  • Από 20 ευρώ ανεβαίνει στα 50 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό κατάκοιτων συμπολιτών μας στα σπίτια τους.

Υπεραμύνεται της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού ο Μητσοτάκης - Αντιδρά η ΠΟΕΔΗΝ

Αστάθμητος παράγοντας στη δύσκολη εξίσωση διαχείρισης του νέου επιδημικού κύματος είναι για την κυβέρνηση ο εμβολιασμός των υγειονομικών εργαζομένων και για τον λόγο αυτό υποχρεωτικός είναι πλέον ο εμβολιασμός για όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) όλων των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ) και όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Εάν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν πεισθούν να εμβολιαστούν έως την 1η Σεπτεμβρίου, θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών, αφήνοντας πίσω τους ένα κενό που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και υπογράμμισε, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι η κυβέρνηση ακολούθησε όλες τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής.

«Εύχομαι να μην χρειαστεί να την εφαρμόσουμε στην πράξη και όλοι οι υγειονομικοί, εκτός από αυτούς που έχουν πολύ σοβαρό ιατρικό λόγο πιστοποιημένο, να σπεύσουν να εμβολιαστούν», είπε ο πρωθυπουργός επανεκπέμποντας το μήνυμα που έστειλε και από τη Χαλκίδα την Πέμπτη.

Την αντιθεσή της στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού κατά της Covid-19 εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις και προσφυγή στα δικαστήρια.

«Αιτία πολέμου είναι η εφαρμογή αυτού του νόμου» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία αποφάσισε για την Τρίτη 27 Ιουλίου συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών στις 11 το πρωί έξω από το Υπουργείο Υγείας, κατάθεση προσφυγής σε κάθε αρμόδιο Δικαστήριο, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τον Αυγουστο με πανελλαδική κινητοποίηση στο πλαίσιο στάσης εργασίας 10πμ - 15μμ στις 26 Αυγούστου.

Παράλληλα καλεί τους νοσηλευτές εμβολιασμένους και μη να μην κοινοποιήσουν στις υπηρεσίες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή φυσικής νόσησης.

Ατόπημα για τον ΣΥΡΙΖΑ η επίκληση στο Σύνταγμα

Στον πρωθυπουργό απάντησε σε υψηλούς τόνους το μεσημέρι της Παρασκευής ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον να αναλάβει τις «εγκληματικές ευθύνες του για την κατάσταση που έχει βρεθεί πλέον η χώρα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «βαρύτατο ατόπημα» την επίκληση στο Σύνταγμα και του υπενθυμίζει ότι στο ίδιο άρθρο που ανέφερε καταγράφεται ότι «τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Και ότι οι περιορισμοί των δικαιωμάτων οφείλουν να τηρούν την αρχή της αναλογικότητας».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται επανειλημμένως να αναλάβει τις εγκληματικές ευθύνες του για την κατάσταση που έχει βρεθεί πλέον η χώρα.

Εμφανίστηκε για άλλη μια φορά για να διχάσει τον ελληνικό λαό, και όχι για να τον ενώσει στην κοινή προσπάθεια.

Μάλιστα διέπραξε το βαρύτατο ατόπημα να επικαλεστεί το Σύνταγμα για να δικαιολογήσει τον διχασμό που προκαλεί.

Το Σύνταγμα, όμως, ενώνει και δεν διχάζει. Ο μόνος που διχάζει είναι ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

Βεβαίως και το κράτος δικαιούται να αξιώνει από τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Κι αυτό ακριβώς είναι το νόημα για την καθολικότητα του εμβολιασμού.

Όμως το Σύνταγμα λέει επίσης ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Και ότι οι περιορισμοί των δικαιωμάτων οφείλουν να τηρούν την αρχή της αναλογικότητας.

Ας ανοίξει το Σύνταγμα ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θα κουραστεί να το βρει, είναι στο ίδιο άρθρο με τη διάταξη που επικαλέστηκε, στην παράγραφο 1 του άρθρου 25.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι στο Συνταγματικό Δίκαιο θα έγραφε κάτω από την βάση. Ευτυχώς για αυτόν όμως δεν χρειάστηκε ποτέ να περάσει από το δημόσιο πανεπιστήμιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ